SLU-nyhet

Ministerrådsmöte om torkan

Publicerad: 26 september 2018

Den 19 september kallade landsbygdminister Sven-Erik Bucht till ett extra ministerrådsmöte för de nordiska ministrarna inom jord- och skogsbrukssektorn. Anledningen var förstås det extrema vädret med värme och torka, som drabbat flera av de nordiska länderna hårt under sommaren.

Länderna redovisade situationen i respektive länder och hur jord och skogsbruket påverkat. Flera olika politiska initiativ har tagits för att avhjälpa krisen. De länder som finns inom den europeiska jordbrukspolitiken har till exempel. öppnat upp för skörd av trädor och andra arealer som annars skulle stått obrukade till senare på året. Norge har öppnat upp för import av foder från Island.

Ökat tekniskt samarbete

Även de omfattande skogsbränderna diskuterades och här finns utrymme för fortsatt diskussion om ökat samarbete. Det gäller inte minst på den tekniska sidan genom att till exemp. undvika gränshinder vid förflyttning av teknisk materiel mellan länderna och samarbete kring helikoptrar med kapacitet till tunga lyft.

Generalsekreteraren för Nordiska ministerrådet rekommenderade länderna att  fortsätta diskussionen om potentiella samarbetsmöjligheter för att hantera framtida kriser. Redan idag finns det samarbetsorgan i det nordiska samarbetet som kan fylla en viktig funktion i det arbetet bland annat. Nordgen, Nordisk kommitté för jordbruks- och livsmedelsforskning (NKJ) och Samnordisk skogsforskning (SNS). 

Anpassning på kort och lång sikt

De nordiska länderna samarbetar redan på flera fronter om primärsektorn och klimatet. Det gäller till exempel vägkartor för nordiska skogsfrågor, Nordic forest solutions och projektet Kol i mark, som handlar om möjligheterna att öka koldioxidlagring inom jordbruksmark. Sommaren 2018 har visat att förutom dessa åtgärder är det nödvändigt att påbörja arbetet med anpassning på både kort och lång sikt.

Ministerrådet beslutade att inrätta en nordisk arbetsgrupp för att ta sig an utmaningarna för jordbruk och skogsbruk i en framtid med mer extrema väder. Diskussionerna ska följas upp i det fortsatta arbetet inom Nordiska ministerrådet.

Av Per Hansson