SLU-nyhet

Nytt poddavsnitt: Noas ark på riktigt – genbanker bevarar egenskaper för framtiden

Publicerad: 25 september 2018

Under den 900 dagar långa belägringen av dåvarande Leningrad svalt 28 personer ihjäl medan de vaktade genbanken - fylld av bland annat flera ton vete. Genbankerna bär både på historia och vår framtid. I detta avsnitt besöker vi två genbanker, en i Sverige och en i Mexico.

Efter att genbanken i Aleppo i Syrien förstördes, kunde växtforskarna därifrån senare få tillbaka fröer av samma sort som de förlorat, från ett backup-lager i Svalbard. Internationella genbanker är viktiga för att bevara mångfalden av djur och växer. Om inte genbanker fanns skulle arvsanlagen för egenskaperna hos lantsorter av grödor och lantraser av husdjur riskera att gå förlorade. Vi åker till Nordiskt genresurscenter och pratar med Ulrika Carlson-Nilsson och Pawel Chrominski. Och vi besöker CIMMYT i Mexiko, där världens största fröbank för vete och majs finns, och pratar med Denise Costich och Bibiana Espinosa. Välkomna till avsnitt 9 av podcasten Shaping our food!

Fakta:

Podcasten Shaping our food görs inom forskningsprogrammet Mistra Biotech som finansieras av Mistra (Stiftelsen för miljöstrategisk forskning) och SLU.