SLU-nyhet

Rostade åkerbönor gav inte bättre mjölkavkastning

Publicerad: 26 september 2018

Rostning av åkerbönor ökade inte kornas proteinupptag och gav inte bättre mjölkavkastning. Det visar danska försök där man jämfört kor som utfodrats med rostade respektive orostade åkerbönor. Trots att de rostade åkerbönorna i teorin borde ha varit bättre än de orostade hade korna i de båda grupperna liknande mjölkavkastning.

Åkerbönor innehåller en ganska liten andel protein som inte bryts ner av mikroorganismerna i vommen, så kallat vomstabilt protein. Andelen vomstabilt protein kan uttryckas i ett så kallat AAT-värde och genom att rosta åkerbönor har man kunnat se att AAT-värdet blir högre. Detta ska i sin tur leda till att korna utnyttjar proteinet bättre och ge mer mjölk.

Den danska studien gjordes i två omgångar med 40 kor i varje försök. Två olika foderstater jämfördes där hälften av korna fick rostade åkerbönor och andra hälften orostade. Utöver åkerbönor innehöll foderstaten 60 procent grovfoder. Det beräknade AAT-innehållet var 13,2 g/MJ NEL i foderstaten med obehandlade åkerbönor och 16,3 g/MJ NEL i foderstaten med rostade bönor. Trots det högre värdet för rostade bönor gav alltså inte korna mer mjölk och utnyttjade inte proteinet bättre vilket visar att det kanske inte lönar sig att lägga resurser rostning av åkerbönor.