SLU-nyhet

Sök bidragsmedel för att sammanställa kunskap om extremväder och livsmedelssystemet

Publicerad: 27 september 2018

Vilken kunskap finns det vid SLU effekter av extremväder på den svenska matproduktionen och foderförsörjningen för livsmedelsproducerande djur? SLU Future Food utlyser medel motsvarande max 3 månaders arbete för enskilda eller grupper av forskare vid SLU som vill hjälpa till att samla denna kunskap.

Sammanställningarna kan handla om befintlig kunskap om akuta åtgärder, eller om lösningar på kort eller lång sikt och de kan beröra alla olika områden i livsmedelssystemet eller de faktorer som påverkar livsmedelssystemet. Utpekande av kunskapsluckor, bristande regelverk och eventuella målkonflikter skall vara en del av arbetet.

Materialet ska skrivas på svenska och vara läsbart för icke-specialister. Sammanställningarna ska vara baserade på vetenskap och innehålla referenser.

Skicka ett mejl till futurefood@slu.se med en kortfattad idépresentation och en tidsuppskattning senast 15 november 2018. Märk mejlet ”Ansökning extremväder”.

Arbetet ska slutföras innan 31 mars 2019.

Utbetalning sker med 50 % vid arbetets inledning. Resterande 50 % betalas ut efter arbetets slutförande.

Fakta:

Vad menar vi med livsmedelssystem?

Med livsmedelssystem menar vi här alla processer och all infrastruktur som behövs för att förse befolkningen med mat. Det inkluderar markanvändning, primärproduktion, förädling, förpackning, distribution, marknadsföring och försäljning samt tillagning, konsumtion och avfallshantering. Livsmedelssystemet fungerar i och påverkas av sociala, politiska och ekonomiska faktorer och sammanhang.