SLU-nyhet

Hippt i SLUSS

Publicerad: 24 januari 2019

Råkallt ute, snöflingor som sakta singlar ner på den blöta marken. I torpet på SLU lyser varmt, innanför dörren doftar glögg och lussebullar. Jag är lite för tidig och dagens huvudpersoner sitter upptagna i möte. Möten verkar vara en stor del av deras verksamhet, allt för att bevaka studentfrågor. Jag ska träffa Alice Ersson och Gabriella Snöberg – båda hippologstudenter och ordförande respektive vice ordförande i SLUSS (SLUs Samlade Studentkårer).

Det är unikt att ha två hippologer på dessa poster, och jätteroligt! Att hippologstudenter har en aktiv kår, HAS (Hippologernas Akademiska Studentkår), är något som sakta sakta vuxit fram och att dessutom ha två hippologer som är engagerade inom SLUs centrala studentkårer är första gången någonsin sedan hippologprogrammet startade 1994.

Det är två intresserade, engagerade och glada hippologer som sitter framför mig. De har gått in helhjärtat för sina uppdrag i SLUSS, även om det till viss del inneburit att hästarna fått stå tillbaka lite. Och får hästarna stå tillbaka lite – då vet man att hippologen brinner för det den gör! Både Gabriella och Alice påpekar dock att de fortfarande är aktiva ryttare. Alice har sin häst uppstallad i Uppsalatrakten och tränar och tävlar så mycket hon hinner. Gabriella rider på gården hemma på Öland så fort hon är där. Men hur hamnade de då här på Ultuna, i det mysiga lilla torpet, med så stora och viktiga uppgifter? 

 

 

”I kårarbetet är alla bra på olika saker och kompletterar varandra! Det är väldigt roligt.” 

Gabriella om känslan att vara en del av studentkåren. (foto: privat)

 

 

 

 

 

 

Gabriella började hippologprogrammet 2015 då var HAS inte alls särskilt aktivt och alternativet var att lägga ned kåren. Hon kände starkt att något måste göras åt detta och engagerade sig bland annat som SLUSS-representant. I SLUSS satt hon ca ett år innan hennes nuvarande position gick att söka i slutet av november 2017. Det var inga tveksamheter att söka, Gabriella brinner för och tycker det är roligt att vara med och påverka och arbeta för att få en högre kvalitet på utbildning. ”- Dessutom var det jätteroligt att träffa andra SLU-studenter!” säger Gabriella med ett stort leende på läpparna.

Gabriellas uppdrag avslutades vid årsskiftet (18/19) och därefter följer en tid som rådgivare. Från och med januari är hon åter på plats på Wången för att slutföra sina studier på hippologprogrammet med inriktning islandshäst. Redan nu har hon däremot startat ett eget företag med fokus på utbildning av häst och ryttare, utveckling och ledarskap i hästbranschen – frågor hon brinner lite extra mycket för. 

Alice började hippologprogrammet ett år efter Gabriella och det var då kåren började bli lite mer aktiv igen, mycket tack vare Gabriella och Alices driv och arbete. Alice poängterar att det var väldigt nära att kåren lades ned, hennes engagemang började för att stötta upp och slutade med att hon blev ordförande för HAS. Det var mycket lärorikt och just då var det fem aktiva studenter på Flyinge som etablerade en bra kontakt med studenterna på Wången. Alla jobbade hårt för att få en struktur och arbetet lönade sig! Kåren levde igen! Kommande år blev Alice representant i PNVH och fick större inblick i hela universitetet.

 

”Våren 2018 fick jag feeling och åkte med Ultuna studentkår till Sveriges Förenade Studentkårer, sedan träffade jag Gabbi på Valborg och hon peppade mig att söka ordförandeposten i SLUSS.
Jag tänkte: oj vad roligt för oss 
– för hippologprogrammet och för mig personligen,
så jag sökte.” 
Alice om vägen till ordförandeposten i SLUSS (foto: Åsa Larsson)

 


Alice sökte posten och fick den! Efter avslutat uppdrag till sommaren finns hon kvar som rådgivare och kommer återvända till Strömsholm för att gå årskurs tre. Sen hoppas hon på äventyr utomlands – möjligheterna är oändliga och det finns mycket nyfikenhet som glittrar i Alices ögon.

Att vara ordförande och vice ordförande innebär en rad saker, med ett huvudsyfte att studiebevaka och verka för en hög kvalitet i alla SLUs utbildningar. De sitter med i en rad sammanhang: SLU’s styrelse (enbart ordförande, Alice), STRÅ, samverkansrådet, nämndarbete, de arbetar med olika högtider – processionstågen, tal av olika slag, representerar studenterna i olika sammanhang. Det är med andra ord många olika möten om allt möjligt till exempel sitter de med i utbildningsnämnden där man diskuterar grundutbildningsfrågor, något de tycker är jättespännande och där många viktiga beslut som berör studenter tas.

(SLUSS på Wången, januari 2019. Foto: SLUSS)

Det var modigt att sätta två hippologer på posterna i SLUSS eftersom HAS är en ganska liten kår menar Alice. De båda tror att det varit bra för hippologprogrammet med två hippologer på posterna i SLUSS, många har fått upp ögonen för det ”lilla” programmet som finns på de mindre orterna. En reaktion som de ofta får är att ”Hippologprogrammet är ju så mycket mer än bara ridningen och hästarna.”

Att vara hippolog ser Gabriella och Alice som en styrka både inom SLUSS men också i livet i allmänhet: hippologer är envisa, starka och vågar säga vad de tycker. De är vana att stå upp för sin kunskap!

”Vi hoppas att hippologerna kommer att fortsätta arbeta för en aktiv kår!!!”
Alice om HAS framtid.

Återigen konstaterar jag drivet hos hippologerna. Sammanhangen är olika, arbetsplatserna är olika men i mötet med de olika hippologer jag träffar ser jag alltid glöden i ögonen, viljan att arbeta och utveckla oavsett område – hästar, utbildning, kårverksamhet, ledarskap, ridkonst m.m…

Jag önskar Alice och Gabriella lycka till framöver och är säker på att vi kommer att ses igen!

----------

Den som vill engagera sig i kårarbetet, hur ska den gå tillväga?
Det är en bra idé att börja med att hitta de kåraktiva på sin anläggning och prata med dem. Att kunna ta direktkontakt med ordförande är en fördel hippologstudenterna har eftersom det är en liten kår, det finns ett nära samarbete mellan alla kårens medlemmar. Gabriella och Alice poängterar att det finns massor att göra, alla behöver inte göra de största uppgifterna utan det finns något för alla. Känner man sedan att ”det här var något för mig” så är det bara att fortsätta sitt engagemang....


Kontaktinformation

SLUSS

E-post: sluss@slu.se
Telefon: 070-466 97 74
Adress: SLUSS, Box 7088, 750 07 Uppsala
Besöksadress: Birgittatorpet, Duhrevägen 5
Bankgiro: 5391-0709
Organisationsnummer: 817603-0586

Vid ekonomiska spörsmål, kontakta SLUSS kassör på slusskassor@slu.se.

Sidansvarig: therese.waerner@slu.se