SLU-nyhet

LIVESEED – europeisk storsatsning på växtförädling och utsäde för ekologisk produktion

Publicerad: 16 januari 2019

Med en budget på sammanlagt nära nio miljoner euro ska det europeiska projektet LIVESEED under fyra år arbeta för en ökad tillgång på utsäde och plantmaterial av sorter som fungerar bra i ekologisk produktion. Såväl hållbarheten som konkurrenskraften ska utvecklas. Projektet är tvärvetenskapligt och bygger på aktörssamverkan.

Ekologisk produktion växer och med den också efterfrågan på ekologiskt certifierat utsäde av sorter som är anpassade till ekologisk produktion. I dagens ekologiska lantbruk odlas i stor omfattning sorter som förädlats för att fungera optimalt i det konventionella lantbruket. De är inte alltid de bästa för ekoproduktion. Dessutom tar det ekologiskt certifierade utsädet ofta slut och dispenser måste ges för användning av konventionellt utsäde. Det finns en ambition inom det ekologiska lantbruket att bli oberoende av det konventionella utsädet och använda hundra procent ekologiskt utsäde av ekoanpassade sorter. Men det finns stora hinder på vägen dit, bland annat vissa odlingstekniska problem, inkonsekvenser i de ekologiska regelverken, avsaknad av välfungerande databaser för att hålla koll på tillgång och efterfrågan samt otillräckligt med förädling som är inriktad på ekoproduktion.

LIVESEED är ett projekt inom EU:s ramprogram för forskning och innovation, Horizon 2020, med 49 partners från 18 europeiska länder. Sverige deltar inte. Bland dessa partners finns såväl forskningsinstitutioner som förädlings- och utsädesföretag samt ett antal föreningar/organisationer. Projektet arbetar med att:

  • skapa mer likvärdiga förutsättningar för registrering av sorter inom Europa,
  • utveckla innovativa former för ekologisk växtförädling och förbättra kvaliteten på ekologiskt utsäde,
  • öka tillgången på ekologiskt utsäde och främja användningen av ekoanpassade sorter,
  • öka konkurrenskraften i leverantörskedjan och
  • intensifiera kunskapsutbytet och öka medvetenheten om fördelarna med ekologiskt anpassat utsäde.

Enkät till lantbrukare

Just nu finns en enkät som ekologiska lantbrukare som vill vara med och påverka utsädes- och förädlingsfrågorna uppmanas att svara på: https://www.liveseed.eu/2018/take-part-in-the-liveseed-farmer-survey/

Karin Ullvén