SLU-nyhet

Biodiverse om mat och biologisk mångfald

Publicerad: 11 oktober 2019

Tidskriften Biodiverse ges ut av Centrum för biologisk mångfald (CBM) vid SLU. Senaste numret har tema ”Mat och biologisk mångfald” och berättar bland annat om SLU Future Food.

Mat är centralt i våra liv på många sätt. Och matens kopplingar till biologisk mångfald finns inom många  delar av samhället och människors liv - produktion, konsumtion, kultur, biologi. Biodiverse nr 2/2019 lyfter maten i olika biodiversitetsperspektiv.

Artikeln Hållbara möjligheter för framtidens mat berättar mer om verksamheten vid SLU Future Food. I övriga innehållet finns bland annat artiklar om.

  • Historisk mångfald för framtiden. Om ett nytt forskningsprojekt med kulturspannmål i centrum.
  • Hotad naturtyp behöver konsumtion. Om naturbetesmarkernas värde och tillstånd.
  • Gentekniken och den odlade mångfalden.
  • Insekter i kosten - ett mer hållbart sätt att producera mat?
  • Äldre frukt- och bärsorter - ett kulturarv värt att bevara
  • Musslor i Östersjön - mat med mervärde

Dessutom berättars om fäbodens matkultur, arbetet med Svensk kulturväxtdatabas, och första sommaren med IAS-rapportering. 

Biodiverse ges ut i tryckt version (kostnadsfri prenumeration) och finns även som e-tidning på www.biodiverse.se, samt som nedladdningsbar pdf.

Relaterade sidor: