SLU-nyhet

Drömmen om idrottslärare, blev istället Sveriges största potatisodlare

Publicerad: 11 oktober 2019

Sedan 1992 har Magnus Magnusson drivit eget inom potatisodling, men resan dit har inte varit självklar. Idag är han Sveriges största potatisodlare och de stora grossisterna vet garanterat vilka M. Magnusson Potatis AB är. Trots detta skulle han inte göra om samma resa en gång till.

 

Hemma i Laholm drev föräldrarna ett litet jordbruk på 38 hektar med bland annat grisar, spannmål och potatis. Men intresset för lantbruket och att en dag överta familjegården, fanns aldrig riktigt hos Magnus Magnusson. Drömmen var istället att bli idrottslärare.

Av ren tillfällighet så började Magnus jobba på AJ Potatis, där han förpackade potatis hela dagarna. Intresset för potatis växte och han tyckte att produktionen bara blev mer och mer intressant. Efter en grundkurs i lantbruk, var han tillbaka på AJ Potatis i ytterligare 5 år. En åkare gav Magnus senare ett erbjudande om att köpa hans lastbil och ta över transporten av potatis till Växjö och Stockholm, vilket han gjorde. Därefter kombinerade Magnus arbetet i packeriet om dagarna, med lastbilstransporterna om nätterna.

1992 blev AJ Potatis till viss del uppköpta vilket ledde till att Magnus en dag slutade och gick hem för att jobba med eget. Till följd av goda kontakter med ett annat företag som körde potatis till Göteborg kunde han en dag även köpa det och här tog den snabba utvecklingsfasen sitt första språng från potatistransportör till framgångsrik potatisodlare.

Störst i Sverige   

Idag driver Magnus två företag som är kopplade till varandra. M.Magnusson Potatis AB är ett företag som bedriver potatisodling samt förpackning av produkten och Sverigepotatis AB som i sin tur bedriver förmedling av potatisodlingen ut i landet.

Magnus båda företag är idag framgångsrika och för landets stora grossister är det ingen ovisshet om vilka de är. Magnus är idag med sina 530 hektar potatis Sveriges största potatisodlare och betraktas lite som en kung av potatis.

Hämta andan

”Det har aldrig riktigt varit någon strategisk planering på att växa” berättar Magnus. Enligt honom själv så har det bara inträffat och tack vare rätt kontakter i rätt ögonblick ”så har det bara blivit så”. Trots det ser han ändå ett mål de kommande 5 åren med att öka 10 % varje år och framförallt att hitta en ny bank att trivas med. För är det något som skulle fallera för honom nu så är det bankens bristande tillit på företaget, förklarar han.

Även om Magnus är mycket framåt i sitt talande om sina företag och den snabba utvecklingen som skett, så lägger han också mycket styrka i orden när han säger att ”vi behöver hämta andan lite också”.   

”Trivs bra och kan inte tänka mig något bättre, men det har varit jobbigt”

Matpotatiskonsumtionen idag ökar, medan produktionen minskar. ”2017 var ett riktigt krisår, det värsta jag varit med om” och sviter sitter fortfarande i, framför allt ekonomiskt.

Fastän passionen för potatis är så stark, så hade Magnus inte gjort om samma resa igen. ”Trivs bra och kan inte tänka mig något bättre, men det har varit jobbigt” förklarar han. Och när frågan, om en annan produktion hade varit intressant, kommer upp, så svarar han att det där med idrottslärare fortfarande ligger varmt om hjärtat!

Fakta:

Magnus Magnusson var inbjuden till Partnerskap Alnarps entreprenörsfrukost den 2 oktober och intervjuades av Agneta Lilliehöök från Tejarps Förlag. Minna Johansson, lantmästarstudent, var en av åhörarna och hon har skrivit ovanstående referat av intervjun.

Relaterade sidor: