Ny rapport om tvätt av foderrör

Hur påverkar foderrester som finns kvar i otvättade rör mellan produktionsomgångar grisarnas hälsa och tillväxt?
Blötutfodring till grisar är vanligt i Sverige, men det finns mycket liten erfarenhet av hur de foderrester som finns kvar i otvättade rör mellan produktionsomgångar påverkar grisarnas hälsa och tillväxt. Dåligt foder kan påverka djurhälsa och produktion negativt. Syftet med den här studien var att undersöka effekten av rengöring av nedsläppsrör för foder i grisstall på foderkvaliteten, grisarnas tillväxt och lantbrukarens arbetsmiljö genom användning av ett tvättverktyg framtaget för ändamålet. Studien utfördes på en kommersiell grisbesättning i Sverige och totalt ingick 473 tillväxtgrisar som fick foder från antingen otvättade eller tvättade nedsläppsrör.
I de otvättade rören fanns tydliga rester av foder kvar innan grisarna flyttade in i stallavdelningen. Dessa foderrester innehöll mögel-, jästsvampar och enterobakterier, i vissa rör högre än rekommenderade tröskelvärden för foder. Foderproven som samlades från nedsläppsrören under tiden grisarna utfodrades med blötfoder, hade alla högre pH än rekommenderat. Det var dock ingen signifikant skillnad i pH mellan behandlingarna (tvättade jämfört med otvättade rör) och inte heller i förekomst av jästsvampar. Enterobakterier förekom i alla prov, i både tvättade och otvättade nedsläppsrör. Innehållet varierade men otvättade rör hade signifikant högre nivåer jämfört med tvättade rör. De otvättade nedsläppsrören tenderade också att innehålla något mer mögelsvampar.
Resultaten visade dock att grisarna i stalldelen med de otvättade foderrören hade en högre daglig tillväxt jämfört med grisarna i avdelningen med de tvättade foderrören (492 vs 428 g/dag). Det var ingen skillnad i antalet sjukdomstillfällen mellan grisarna i de två behandlingarna. Sammantaget visade denna studie ingen effekt av tvätt av foderrören. Även om högre nivåer av enterobakterier kunde påvisas i foder från otvättade rör, verkar detta inte ha påverkat grisarnas tillväxt och hälsa. Denna studie omfattade enbart en grisningsomgång och utfördes under vinterhalvåret, då det är kallt under perioden då stallet står tomt mellan omgångar, vilket kan hämma bakterietillväxt. Den skillnad i tillväxt som fanns mellan grupperna kan beror på en "naturlig" skillnad mellan individer, t.ex. på grund av genetiska skillnader och variation mellan kullar och individer, men även tid på året. En studie som sträcker sig under längre tid och omfattar fler avdelningar är av vikt för att fånga in årsvariation och därigenom få en bättre bild av tvätteffekten på grisarnas hälsa och tillväxt.
Läs rapporten:
Enkel rengöring av foderrör för bättre arbetsmiljö och djurhälsa
Av: Ann-Kristina Lind, Cecilia Lindahl & Magdalena Åkerfeldt