SLU-nyhet

Nytt poddavsnitt: GMO hjärta EKO lika med sant?

Publicerad: 12 november 2019

Förutom enstaka produkter i ”Amerikahyllan” är det enda som syns till av genetiskt modifierade organismer (GMO), i svenska livsmedelsbutiker märkningen ”GMO-fritt”. Hur blev fritt från GMO ett försäljningsargument, när syftet med tekniken ofta är att göra odlingen mer hållbar? Välkommen till ett avsnitt om synen på GMO och hållbar odling!

Vetenskapen är tydlig med att tekniken bakom genetiskt modifierade organismer (GMO) i sig inte innebär några större risker än andra metoder inom växtförädlingen. Den Nationella livsmedelsstrategin säger att det borde vara egenskaperna, inte förädlingstekniken, som avgör om nya växtsorter ska godkännas eller inte. Det är lätt att hitta läkemedel framtagna med hjälp av genteknik, men i Sverige är det i stort sett omöjligt att hitta några GM-livsmedel. Detta trots att det finns många exempel på GMO som för med sig både miljö- och hälsovinster. Vissa av dessa odlas redan, andra finns ännu bara i växtforskarnas försökslabb. Vissa beskriver GM-grödor som motsatsen till hållbar odling, och ser användningen av GMO i exempelvis ekologisk produktion som omöjlig. Varför är det så? Varför ökar antalet livsmedelsprodukter märkta ”GMO-fritt”? Och hur ser framtiden ut? Följ med till vårt seminarium under Almedalsveckan, där vi pratade GMO och miljövänlig odling med Lars Hällbom (tidigare regelchef, KRAV), Minna Hellman (hållbarhetsstrateg, Konsumentföreningen Stockholm), Sara Sundquist (hållbarhetsansvarig och näringspolitisk expert, Livsmedelsföretagen), och Carl Johan Lagerkvist (professor i företagsekonomi), Klara Fischer (docent i landsbygdsutveckling) och Per Sandin (lektor i bioetik och miljöetik), alla tre från Sveriges lantbruksuniversitet. Välkommen till avsnitt 15 av podcasten Shaping our food!

Fakta:

Podcasten Shaping our food görs inom forskningsprogrammet Mistra Biotech som finansieras av Mistra (Stiftelsen för miljöstrategisk forskning) och SLU.

Sidansvarig: Anna.Lehrman@slu.se