SLU-nyhet

Vinterodlade bladgrönsaker ett alternativ för ekologisk växthusproduktion

Publicerad: 29 november 2019
Tomatodling i växthus, långa rader av plantor som växer på marken.

Grundprincipen för ekologisk odling är att det måste ske i direkt kontakt med marken. De nordiska länderna har under många år haft ett undantag från denna princip på grund av våra svårare klimatiska betingelser. Detta har bidragit till att en del av den ekologiska växthusproduktionen i Sverige sker i avgränsade bäddar eller i kruka. Regelverksändringen som röstades genom i form av EU-direktivet 2018/848 i juni 2018 medför att de svenska odlarna också måste odla direkt i marken för att få behålla sina eko-certifieringar.

Ett av de största problemen med att odla direkt i mark är jordburna sjukdomar. Många växthusodlare är specialiserade på ett fåtal grödor; vissa har till exempel specialiserat sig på att odla tomat år efter år vilket är möjligt enbart på grund av de avgränsade bäddarna och möjligheten att använda sig av odlingssubstrat som kan bytas ut då problem uppstår. Den framtida eko-växthusodlingen kommer enligt direktivet att behöva använda sig av en flerårig växtföljd, eller kortsiktiga gröngödselgrödor och en växtmångfald, för att bibehålla en bördig och frisk jord. Växtföljden påverkar både diversitet och aktivitet av mikroorganismer; vilket i sin tur har en viktig roll i jordens och växternas motståndskraft mot jordburna sjukdomar.

För att utnyttja marken till fler inkomstbringande grödor och samtidigt upprätthålla en god och varierad växtföljd, kommer ett projekt med ekologiskt odlade grönsaker i tunnel att starta på Alnarp våren 2020. Projektet stöds av Ekhagastiftelsen. Projektet främsta fokus ligger på möjligheten att odla bladgrönsaker under vintermånaderna. Detta skulle innebära att vi till större andel kan täcka handelns behov av svenska bladgrönsaker under vintern, och framförallt av ekologiskt odlat som i nuläget utgör en väldigt liten del av den totala produktionen. En sådan växtföljd skulle också ha en positiv effekt på mångfalden av växtslag. Både i Tyskland och Österrike har det gjorts försök med att odla bladgrönt under vintern med goda resultat. Det har visat sig att väldigt många bladgrönsaker är både frost- och snötåliga, och bladen har efter en frostperiod återhämtat sig snabbt. Under vintern 20/21 kommer 5 vinterhärdiga bladgrönsaker att testas i växtföljd med sockerärt och tomat; frisésallat, mizuna, pak choi, sareptasenap samt mâchesallat. Provtagningar av jorden kommer att ske kontinuerligt över året för att utvärdera näringsbudgeten i marken, samt aktivitet och diversitet av mikroorganismer som ett mått på markhälsan.

Anna Karin Rosberg och Beatrix Alsanius