SLU-nyhet

En gemensam väg mot en mer hållbar livsmedelskonsumtion

Publicerad: 19 december 2019

Den 27 november anordnade Konsumentverket och Livsmedelsverket konferensen "En hållbar matkonsumtion för planeten och hälsan – hur kommer vi dit". Stora delar av konferensen, där bland annat SLU-forskare medverkade, spelades in och går att se i efterhand.

Se sammanfattning och inspelningar »

Hur skapar vi den omställning som krävs för att äta hållbart? Omställningen kräver ny teknik och minskat matsvinn, men också ändrade beteenden. Men hur skapar vi dem? Det var temat för konferensen En hållbar matkonsumtion för planeten och hälsan – hur kommer vi dit. Under dagen presenterades också resultat från Konsumentverkets pågående kartläggning av metoder för att förändra matvanor och hur olika typer av styrmedel fungerar i Sverige och andra länder.

Elin Röös från SLU pratade om Vad kan ligga på tallriken år 2030 eller imorgon? Vi i västvärlden behöver äta mindre kött, det står klart, men hur mycket är mindre och vilket kött ska vi välja? Hur kan vi definiera en hållbar köttkonsumtion?

Kajsa Resare Sahlin från SLU pratade om Hinder och möjligheter att göra hållbara val av kött. Vanor, attityder och kunskap men också pris, reklam och utbud är faktorer som påverkar vad som hamnar i varukorgen och på tallriken. Hur hindrar respektive hjälper de konsumenter att göra mer hållbara val av kött eller alternativ till kött? Och hur kan möjligheterna att agera hållbart öka?

I programmet medverkade också Annica Sohlström, generaldirektör för Livsmedelsverket och Cecilia Tisell, generaldirektör för Konsumentverket, Anna Karin Lindroos, nutritionist vid Livsmedelsverket Åsa Lannhard Öberg, utredare på Jordbruksverket och Robert Östling, docent vid Handelshögskolan Stockholm.

Konferensen arrangerades den 27 nov 2019 av Konsumentverket och Livsmedelsverket inom Forum för miljösmart konsumtion.

Relaterade sidor:


Kontaktinformation