Ägarskifte i företaget - så här gör man!

Publicerad: 07 februari 2019
Ag0.jpg

Plötsligt är det dags för generationsskifte i företaget eller så är en ny ägare på väg in. Hur gör man på bästa sätt? Hur gör andra? Tisdagen den 5 februari höll Kompetenscentrum företagsledning och SLU Partnerskap Alnarp ett seminarium i ämnet, med både blivande företagare och företagare på väg att lämna över som deltagare.

Förr eller senare kommer alla företagare till den punkt då det är dags att tänka på nästa kapitel i livet. Av olika anledningar måste företaget lämnas över till en familjemedlem, en helt ny ägare eller kanske en medarbetare. Det är extremt viktigt att försöka tänka på alla möjliga och omöjliga följder av ett ägarskifte, alla familjemedlemmar ska vara nöjda, för den som övertar ska det vara ekonomiskt möjligt att driva företaget vidare, samtidigt som den som lämnar över måste se till att levnadsvillkoren framöver blir så bra som möjligt.

Under seminariet Ägarskifte i företaget delade både den äldre och den yngre generationen med sig av sina erfarenheter. Emilia Widerström-Astrenius, ordförande för LRF Ungdom, gav den yngre generationes syn på framtiden. Torsten Thuresson och Pehr Hansson, båda lantbruksföretagare berättade om sina erfarenheter av ägarskifte. Professor Mattias Nordqvist från Jönköpings högskola tog upp aktuell forskning och Peter Nilsson, konsult från KPMG och professor i skattejuridik, gav tips på smarta lösningar. Morten Haahr Jensen, från Seges i Danmark, berättade om ägarskifte i det tuffa klimat som uppstått efter den ekonomiska krisen i danskt lantbruk..

Dagen avslutades med en diskussion om hur man tar steget vidare.

Dagens program

Seminariet webbsändes och går att se i efterhand, gå in via länken HÄR.

Ett arrangemang av Kompetenscentrum företagsledning och Partnerskap Alnarp.

Text och foto: Marianne Persson

Ag1.jpg
Per Hansson, verksamhetsledare för Kompetenscentrum företagsledning, presenterar seminariet Ägarskifte i företaget. Ett ständigt högaktuellt ämne som spänner över generationsgränser.
Ag2.jpg
Med en medelålder på 58 år står var femte företagare inför ett ägarskifte - LRF Ungdoms ordförande Emilia Widerström-Astrenius inleder KCFs seminarium om ägarskifte.
Ag3.jpg
Torsten Thuresson, lantbrukare från skånska Löderup, berättar om hur företaget successivt gick in i ett generationsskifte genom att familjen tidigt började prata om processen.
Ag4.jpg
Företag som skiftas inom familjen eller till anställda överlever längre och presterar bättre på lång sikt. Professor Mattias Nordqvist representerade Jönköpings högskola men även SLU/KCF.
Ag9.jpg
Morten Haahr Jensen, chefsjurist på danska SEGES, berättade om svårigheterna vid ägarskiften i danskt lantbruk. I sviterna av den ekonomiska krisen 2008 har nya lösningar som externa ägare och pensionsfonder som fastighetsägare utvecklats.
Ag5.jpg
Professor i skattejuridik, konsult i företaget KPMG - Peter Nilsson fokuserar på skatten i ett ägarskifte. Ska vi skatta nu eller i framtiden. Och hur ska skattebördan fördelas?
Ag6.jpg
2013 bildade Pehr Hansson, mjölkföretagare utanför Kungsbacka, driftsbolag tillsammans med sin anställde Magnus Svedman. Målet är en lön på 25 000 per mån och minst tre veckor ledigt per år, men framförallt - att vara kollegor på lika villkor.
Ag7.jpg
Dagens moderator var KCF:s ställföreträdande verksamhetsledare Ove Karlsson, även uppskattad lärare för lantmästarstudenterna.
Ag8.jpg
En avslutande diskussion knöt ihop säcken. Panelen gav sina bästa tips på hur man förbereder ett ägarskifte - ta bland annat kontakt med mer än en rådgivare och försök göra rättvisa mellan syskon så långt möjligt.
Sidansvarig: marianne.persson@slu.se