SLU-nyhet

Fem äldre kålrotssorter finns nu som bevarandesorter

Publicerad: 04 februari 2019

Sedan december 2018 finns fem av våra äldre kålrotssorter som bevarandesorter.

De fem sorterna är 'Gul svensk', 'Nusnäs', 'Klint Karin', 'Trutsgård' och 'Vintjärn'. Att de fått status av bevarandesorter innebär att utsäde av dessa får säljas. Än finns inte så mycket utsäde, men förhoppningen är att det ska finnas i handeln nästa år. Sedan tidigare finns 'Bjursås' som godkänd sort. 

Kålroten 'Gul svensk'  är en relativt storvuxen, ljust gulköttig kålrot med grön nacke. Ganska fibrig men med krispig konsistens och söt smak. Lämpar sig bäst till rotmos. Troligen den mest spridda kålroten under 1800-talet i Sverige med många lokala varianter. Den förekommer i frökataloger under flera namn som, gul kålrot, gul svensk, svensk gul, gul gröntoppig eller blandningar av dessa namn. 

'Klint Karin' växer med grön nacke och gul rot ovan jord. Det främsta kännetecknet är den klotrunda roten. Smaken är lätt söt med lång eftersmak och är god såväl rå som kokt. Sorten har fått sitt namn efter Klint Karin Persson som på 1940-talet hittade några annorlunda rötter i en rovåker på sin gård i Delsbo.

'Nusnäs' är en tidig kålrot med kraftigt växande upprätt blast. Skalet är lila och övergår till gult mot roten. Rötterna är klotrunda och har ett ljusgult kött som är sött och milt. Sorten odlades redan vid sekelskiftet i Nusnäs i Dalarna.

'Trutsgård' är en ganska sent mognande kålrot. Roten är högbyggd med lång nacke och stor bladmassa. Köttet är ljusgult, något glasigt och saftigt med mild smak. Roten har god hållbarhet. I över hundra år har denna kålrot vuxit i kökslanden på Trutsgård, ett fäboställe utanför Östersund. 

’Vintjärn’ är en storvuxen, snabbväxande kålrot som bildar kraftig bladmassa av blågröna släta blad. Rötterna är runda och grönskaliga med vit spets. Köttet är vitt, krispigt och har en fruktig smak, lite som rädisa, och är lättkokt. 'Vintjärn' har sitt ursprung från Sörskog i Dalarna och kan spåras till 1900-talets första hälft. 

Läs mer om de fem kålrotssorterna (och 31 andra äldre sorter) i produktbladen som du hittar på Grönt kulturarvs frösida!

 

Sidansvarig: Linnea.Oskarsson@slu.se