SLU-nyhet

Stevia kan odlas ekologiskt

Publicerad: 08 februari 2019

I ett nyligen avslutat danskt projekt, Grøn Stevia, från institutet för livsmedel (fødevarer) har man utvecklat ett ekologiskt sötningsmedel utan kalorier som baseras på ekologiskt odlad stevia (stevia rebaudiana Bertoni).

En steviasirap från ekologiskt producerad stevia har tagits fram och målet är att detta ska bli det första ekologiska sötningsmedlet i Europa. Steviolglycosid från steviaplantan är godkänt som sötningsmedel i konventionella produkter med E-numret E960. Processen att få fram ekologisk sirap har varit lång eftersom metoderna som används måste vara accepterade i ekologisk produktion. Med en kombination av rensning, filtrering och fraktionering har man till slut lyckats. Ännu är dock produkten inte godkänd i EU men man jobbar på att hitta en partner som vi ta sig an processen.

Stevia som är en växt som innehåller steviolglycosider som smakar upp till 300 gånger sötare än socker har odlats enligt ekologiska metoder på friland i Danmark. Ursprungligen kommer växten från Paraguay där den är en flerårig buske men i Danmark odlas den som en ettårig planta eftersom den inte tål frost. Stevian i form av växt eller torkade blad är inte tillåten som livsmedel i EU, däremot är steviolglycosiden som utvinns ur stevian godkänd.

Klara Löfkvist