SLU-nyhet

Nödutfodring i renskötseln – möjligheter och hot

Publicerad: 19 februari 2019

Minskade naturliga betesresurser, besvärliga snöförhållanden eller konkurrens om markanvändning – detta är exempel på förhållanden som renskötare ofta ställs inför. För att renarna ska få tillräckligt med mat kan det därför vara nödvändigt att stödutfodra dem. I ett nytt projekt delar renskötare från olika länder med sig av sina erfarenheter.

Våren 2018 organiserades en två-dags-workshop i Kiruna, där möjligheter och barriärer relaterad till nödutfodring i renskötseln diskuterades mellan renskötare från olika delar i Finland, Norge och Sverige. Renskötarna verkar i regioner som skiljer sig från varandra när det gäller klimat, vegetation (skog eller tundra) och närvaro av andra markanvändare, så som skogsbruk, gruvor, vindkraft eller rovdjur.
En grupp forskare deltog också för att bidra med vetenskaplig kunskap till diskussioner eller frågeställningar. Vikten lades dock på renskötarnas kunskapsutbyte och dialog.

En av workshoppens organisatörer är Tim Horstkotte, postdoktor på Institutionen för Vilt, Fisk och Miljö (VFM) på SLU i Umeå.

- Det finns stora skillnader i hur nödutfodring används inom och mellan de olika länderna i Sápmi, Finland, Norge och Sverige. Workshopen var tänkt som ett tillfälle där renskötarna skulle kunna byta erfarenheter och identifiera viktiga kunskapsluckor, säger Tim Horstkotte.

Workshopen fungerade som en arena där renskötare från olika länder för första gången träffades för att fokusera på nödutfodring. Renarnas hälsa och beteende, sociala och ekonomiska aspekter lyftes fram, men även vikten av bevarandet av traditionell kunskap.

- Nödutfodring är ett för komplex ämne för att täcka på bara två dagar. Förhoppningen är därför att kunna utveckla ett större forskningsprojekt i samverkan med renskötare för att närmare undersöka de kunskapsbrister som identifierades, säger Tim Horstkotte.

En rapport som ska återspegla de viktigaste diskussioner som fördes under workshopen, håller nu på att tas fram. Rapporten kommer att publiceras efter godkännandet av deltagarna. Rapporten är främst tänkt för renskötare, men även för myndigheter för att skaffa sig en överblick hur komplex nödutfodringen kan vara på olika plan.


Kontaktinformation