SLU-nyhet

Anna Mårtensson får stipendium för att odlar sojabönor på nordliga breddgrader

Publicerad: 14 mars 2019

Professor Anna Mårtensson har mottagit årets forskarstipendium från Flory Gates stiftelse "Fred med Jorden", för att undersöka möjligheter att påskynda sojabönors groning och etablering vid låga marktemperaturer, genom betning, i ekologisk odling.

Flory Gates stiftelse Fred med Jorden delar, sedan 1984, årligen ut stipendier till: ”i första hand kvinnor, som vårdar sig om modernäringen genom att
yrkesmässigt driva jordbruk eller handelsträdgård enligt metoder, som bygger på kunskap om och tillit till jordens egen förmåga att förse en odling med nödvändiga växtnäringsämnen, där dess mikrobiologiska liv tillföres vad det behöver för en allsidig utveckling, samt att stödja forskning inom detta område”.

– Det var jätteroligt att få det här stipendiet! Det är ett välkommet biddrag till min forskning där jag vill möjliggöra sojabönsodling på våra nordliga breddgrader. Jag vill bidra till ett hållbart utnyttjande av lokala resurser för produktion av sunda och resurssnåla livsmedel, säger Anna Mårtensson.


Kontaktinformation

anna.martensson@slu.se, 018-671222