SLU-nyhet

Stora skillnader i ekologisk mjölkproduktion - både inom och mellan länder i Europa

Publicerad: 26 mars 2019

Det är stora skillnader mellan ekologiska mjölkproduktionssystem både inom länder och ännu större mellan länder. Det gäller både produktionsnivå, mjölkningssystem och kornas hälsostatus, men också utfodringsstrategier, djurhälsoarbete och avelsarbete och rekrytering. Det har forskare från sju olika länder konstaterat i en kartläggning av olika produktionssystem och vilka besättningstyper som förekommer inom ekologisk mjölkproduktion i Europa.

I studien undersöktes data från sju länder i Europa: Österrike, Schweiz, Tyskland, Danmark, Litauen, Sverige och Polen. Målet med studien var att identifiera vilka huvudtyper av mjölkgårdar som fanns i de olika länderna samt beskriva och bedöma de viktigaste egenskaperna hos dessa huvudtyper. Resultaten samlades i en öppen forskningsdatabas.

Resultaten visade på stora skillnader inom och mellan olika länder. Variationerna tycks bero på vilka förutsättningar gårdarna har som exempelvis topografi, vilka arealer som finns tillgängliga och hur regelverket är utformat. Besättningsstorlek och hur mycket odlingsbar mark som fanns tillgänglig på gården varierade mellan 11 och 143 lakterande kor respektive 28 och 385 hektar odlingsbar mark. De högsta produktionsnivåerna och de största besättningarna fanns i norra Europa det vill säga Sverige, Danmark och norra Tyskland. De minsta produktionsnivåerna kunde forskarna hitta i Polen, Österrike och Schweiz, särskilt i bergsområden. Litauen hade stora variationer i besättningsstorlek, från relativt små till den största besättningen i studien.

Störst variation i olika gårdstyper kunde forskarna hitta i Österrike och Tyskland med stora skillnader mellan lågland och bergiga områden. I de bergiga södra regionerna fanns mindre och mer extensiva produktionstyper medan de norra delarna hade större gårdar med större produktion. De flesta gårdarna i studien hade system med lösdrift men en del gårdar hade fortfarande uppbundna djur. De återfanns främst i alpregioner i Österrike och Schweiz men också i Sverige, Polen och Litauen.

En systematisk kartläggning av olika produktionssystem och vanligen förekommande besättningstyper som denna är nödvändig för att ta fram evidensbaserad information till rådgivare, beslutsfattare och regelutvecklare. Forskarna menar att utvecklingen av ekologisk mjölkproduktion i Europa skulle gynnas av ett större utbyte av kunskap och erfarenheter mellan lantbrukare och rådgivare.