SLU-nyhet

Botaniska trädgårdspodden berättar om Pom och ärvda växter

Publicerad: 26 april 2019

I senaste avsnittet av Botaniska trädgårdspodden berättar botanist Stina Weststrand om Pom och arbetet med växter med historia.

Botaniska trädgårdspodden ges ut av Göteborgs botaniska trädgård. Trädgårdsmästare Anders Stålhand och botanist Åsa Krüger går på upptäcktsfärd i trädgården och berättar om sällsynta växter, vilda ätliga blad, hårt trädgårdsarbete, historier och forskning. I varje avsnitt bjuds någon av medarbetarna in för att dela med sig av sina specialistkunskaper – hur man rensar fröer som ett proffs, skapar trivsamma rum eller skiljer en äppelsort från en annan. I avsnitt 33, som fått namnet "Ärvda växter", är Botaniskas botanist Stina Weststrand inbjuden för att berätta om ärvda växter och om samarbetet med Programmet för odlad mångfald, Pom. Så här presenteras avsnittet på botaniskas hemsida:

"Har du någon ärvd växt där hemma? En porslinsblomma eller kanske en Doktor Westerlund? Anders och hans familj fick ett skott av Nattens prinsessa från en släkting. Den fick följa med på semestern eftersom Anders inte ville missa den natt den skulle slå ut. Gäst är Botaniskas botanist Stina Weststrand som berättar om Pom, programmet för odlad mångfald, som handlar om just växter med historia. Under flera år har Pom samlat in kulturväxter från människor i hela Sverige, växter som man vill bevara. Många sorter har nu odlats upp och görs tillgängliga för allmänheten under namnet ”Grönt kulturarv”. I Botaniska odlas några av dem."

Lyssna på avsnittet här (länk till Göteborgs botaniska trädgård)!


Kontaktinformation
Sidansvarig: linnea.oskarsson@slu.se