SLU-nyhet

Viktigt att utforma jordbruksstöd så att ekosystemtjänster från gräs- och betesmarker inte går förlorade

Publicerad: 10 april 2019
En grupp kor på bete.

Det är väl känt att betande djur, framförallt på naturbetesmarker, är mycket viktigt för leveransen av en rad betydelsefulla ekosystemtjänster till samhället och för bevarandet av den biologiska mångfalden. Samtidigt pågår en igenväxningen av i synnerhet naturbetesmarker som hotar dessa tjänster.

I dag pågår en debatt om ett breddat hållbarhetsmål för våra livsmedel där förutom klimatet även djurvälfärd, biologisk mångfald och ekosystemtjänster engagerar konsumenter, policy-makers och forskare. Det skriver forskarna Christel Cederberg, Maria Henriksson och Håkan Rosenkvist i en rapport från Chalmers tekniska högskola. I projektet har forskarna analyserat ekonomi och ekosystemtjänster i gräsbaserad ekologisk mjölk- och köttproduktion, med bete i fokus. Lantbrukare har medverkat i projektet, bland annat med indata om brukande av naturbetesmarker, där det är brist på dat

Utformningen av jordbruksstöden inom EU:s jordbrukspolitik CAP spelar en avgörande roll för att viktiga ekosystemtjänster från gräs- och betesmarker inte ska gå förlorade. Författarna ger förslag på ett kantmeterstöd där mindre skiften ger högre stöd per hektar än större skiften och gynnar fältkanter, vilka utgör viktiga småbiotoper. Rapporten visar även att det finns en betalningsvilja hos konsumenter för att bevara naturbetesmarkerna.