SLU-nyhet

Den svartmunnade smörbulten – en betydelsefull nykomling i Östersjön

Publicerad: 29 maj 2019

Den invasiva arten svartmunnad smörbult verkar ha anpassat sig väl till Östersjöns miljö. Arten konkurrerar med inhemska arter om föda och revir, men kan också utgöra ett byte för arter som torsk, abborre, storskarv och häger. Att arten är så framgångsrik i Östersjön kan bero på dess snabba reproduktionstakt, aggressiva beteende och att den har en varierad diet.

Antalet invasiva arter i Östersjön har stadigt ökat under de senaste decennierna. Ursprungligen kommer den svartmunnade smörbulten från Svarta Havet, men har funnits i Östersjön sedan 1990. 

Svartmunnad smörbult tycks äta de byten som finns tillgängliga, och födan varierar med åldern. I Östersjön äter arten gärna musslor, snäckor, kräftdjur och fisk. Dock verkar den inte äta kommersiella fiskarter i större utsträckning i Östersjön. Arten konkurrerar med musselätande fåglar och fiskar om födan, till exempel ejder och flundra, och kan tränga undan andra arter från deras revir och boplatser. 

Egenskaper som storlek vid könsmognad och ålder verkar variera både inom Östersjön och i jämförelse med andra populationer. Det kan bero både på interaktioner med andra arter eller inom arten. Miljön kan också spela roll, liksom hur länge den svartmunnade smörbulten har funnits i ett visst område. I förlängningen kan sådana egenskaper påverka populationsutvecklingen.

Isa Wallin  kommer att undersöka den svartmunnade smörbultens biologiska egenskaper samt dess roll i födoväven i sitt doktorandprojekt. Dessa kunskaper behövs i en ekosystembaserad förvaltning för att kunna säkerställa ett hållbart yrkes-, husbehovs- och fritidsfiske.

Läs mer

Isa Wallin, doktorand på institutionen för akvatiska resurser, har precis publicerat sin introduktionsuppsats om den svartmunnade smörbulten. Läs mer i Aqua Introductory Research Essay 2019:1.


Kontaktinformation

Isa Wallin, miljöanalytiker
Institutionen för akvatiska resurser, Kustlaboratoriet, SLU
isa.wallin@slu.se, 010-478 41 62