SLU-nyhet

Ekvationen går inte ihop

Publicerad: 07 maj 2019

Mycket tyder på att den mer-av-allt-attityd som hittills präglat den svenska skogspolitiken har kommit till vägs ände. Och förväntningarna på skogen går ofta på tvärs mot varandra.

Ökat behov av skogsprodukter
Massa- och pappersindustrin går på högvarv. För vissa kvaliteter är framtiden ljus. Och bakom hörnet väntar nya produkter.

Ökat behov av biologiska råvaror
Omställningen till det fossilfria samhället pågår. Mer biologiska råvaror är en förutsättning. Flera miljardinvesteringar i bioraffinaderier ligger i startgroparna men avvaktar – räcker skogen?

Krav på mer skyddad skog
Den biologiska mångfalden är komplex och forskningen kan inte ge entydiga svar om de skyddade arealerna räcker. Naturvårdsintressena driver på för att mer areal ska tas ur produktion.

Ökat fokus på upplevelsevärden
Skogens sociala värden diskuterats allt mer. Många vill ha mer hyggesfri skog. Det skulle sänka tillväxten. Och omställningen tar minst ett halvt sekel.

Alla skogsägare styrs inte av ekonomi
Hälften av Sveriges skogar och 60 % av tillväxten ägs av 330 000 privata skogsägare som ofta har andra mål än bara ekonomi. Det talar inte för att virkesproduktionen kommer att öka – utan tvärtom kan komma att minska.

Fakta:

Text: Lars Klingström Foto: Sverker Johansson

Den här texten är hämtad från Future Forests tidning Skog & framtid som publicerades i juni 2018.

Relaterade sidor:


Kontaktinformation