SLU-nyhet

Hur ser innovationskraften ut bland de ekologiska producenterna?

Publicerad: 23 maj 2019

För att hänga med i en föränderlig omvärld behöver den ekologiska producenten kontinuerligt bedriva ett innovationsarbete. Det kan handla om stort som smått, nya affärsmodeller och kanaler, nya produkter och kundsegment, eller utveckling i produktionen. Hur ser då innovationskraften ut bland de ekologiska producenterna, och hur ser innovationssystemet ur för dessa aktörer?

Eko-branschen lyfts ibland fram som en innovationsmotor, men vad finns det för konkreta exempel som bekräftar denna bild? EPOK kommer i nyhetsbrevet under de kommande månaderna att lyfta fram olika aspekter och initiativ med avseende på innovationskraften inom ekologisk produktion och konsumtion.

I innovationssammanhang lyfts ofta den så kallade innovationsansatsen fram. Det är den modell för innovation som bland annat den svenska innovationsmyndigheter Vinnova arbetar efter. Till skillnad från idén att innovationer utvecklas och sprids enligt en linjär modell menar ansatsen om innovationssystem att innovationer skapas genom interaktioner och återkopplingar mellan företag och dess omgivning1. Innovationsprocessen beskrivs som en interaktiv process där marknadsutsikter, design, finansiering, med flera faktorer samverkar på ett komplicerat och ofta oförutsägbart sätt.

Exempel: behandling av grönsaksfrö

Miljöer för att testa idéer och utveckla nya lösningar, så kallade testbäddar, utgör en viktig komponent i ett innovationssystem. Det finns otaliga testbäddar runt om i Sverige. En av de testbäddar som har potential att bidra till innovationer inom ekologisk produktion är Testbädd för innovativ, miljövänlig behandling av grönsaksfrö. Projektet löper från okt 2017 till sept 2022 och delfinansieras av bland annat Vinnova. Målet är att "bygga en oberoende testbädd som används av olika aktörer för att testa nya innovativa idéer, tekniker och produkter, för miljövänlig och produktionshöjande utsädesbehandling"2.

Genom denna testbädd hoppas projektägarna att göra både konventionell och ekologisk grönskapsproduktion mer hållbar, både i ekonomiska och miljömässiga termer. Den ska skapa en ökad tillgänglighet och bättre kunskap kring behandling av grönsaksfrö och förväntas leda till snabbare och bredare spridning av nya metoder och produkter inom området. Detta ska på sikt skapa en rad positiva effekter så som en uthållig livsmedelsproduktion baserad på svensk fröteknologi och råvara. Testbädden ligger i Bjuv i Skåne och ämnar vara en samlingsplats och resurs för olika typer av aktörer, så som fröteknologiföretag, utsädesföretag, lantbrukare, forskare, myndigheter, rådgivare.

Maria Tunberg