SLU-nyhet

MIX-ENABLE: strategier för hållbar ekologisk produktion med flera djurslag

Publicerad: 15 maj 2019
Köttrasstutar som äter foder utomhus i solen. Foto.

Den 10-12 april träffades deltagarna i projektet MixEnable för ett årligt möte i Darmstadt, Tyskland. Det första årets verksamhet diskuterades och kunskap utbyttes om hur man hittar hållbara och robusta former av ekologisk produktion med flera djurslag i Europa.

De första försöksresultaten presenterades angående alternerande bete med nötkreatur och får för att reducera parasitsmitta. Preliminära resultat från försök med nötkreatur och slaktkycklingar på samma bete redovisades också.

Kommande aktiviteter innebär bl.a. att färdigställa de 140 gårdsbesök som gjorts/ska göras i de sju deltagande länderna. En analys ska också göras av sambandet mellan hur gårdar drivs och produktionens hållbarhet. Resultat från MixEnable kommer att meddelas vartefter genom fältdagar, faktablad, web-sidor mm. Meningen är att resultaten ska komma till nytta!

Fakta:

Koordinator: Guillaume Martin (guillaume.martin@inra.fr), INRA, Frankrike.

Svenks koordinator: David Parsons (se nedan)

Håll ett öga på MixEnables Facebooksida  och Core Organic-hemsida för uppdateringar om projektet.

Ekonomiskt stöd för detta projekt ges av forskningsfinansiärer inom H2020 ERA-net-projektet CORE Organic Cofund, och med medfinansiering från Europeiska kommissionen.


Kontaktinformation

Gun Bernes, Försöksledare
Institutionen för norrländsk jordbruksvetenskap, SLU
gun.bernes@slu.se, 090-786 8744