SLU-nyhet

Möt kvinnliga forskare i talarstafetter i Umeå och Uppsala

Publicerad: 09 maj 2019

Den 18 maj i Umeå och den 25 maj i Uppsala arrangeras ”Soapbox Science”, där tolv kvinnliga forskare kommer att berätta om sin forskning för allmänheten. Syftet är dels att inspirera människor som annars inte skulle komma i kontakt med forskning, dels att lyfta fram kvinnliga forskare och deras arbete. SLU medverkar på båda platserna, i samarbete med Umeå respektive Uppsala universitet.

Konceptet "Soapbox Science" bygger på formatet från Speaker's Corner i Hyde Park i London, som är en historisk arena för offentliga tal och diskussioner. Under Soapbox Science står forskarna på trälådor och berättar om sin forskning, svarar på frågor från publiken och diskuterar ämnen som engagerar dem själva och åhörarna. Till skillnad från många andra evenemang där forskning presenteras har publiken ofta inte aktivt valt att gå dit, utan vem som helst som råkar passera kan lyssna och medverka. Evenemangen pågår i tre timmar.

Soapbox Science Umeå äger rum den 18 maj kl. 11:00–14:00 på Renmarkstorget. Arrangörer är SLU, Umeå universitet och Umeå kommun.

Läs mer om de medverkande här

Soapbox Science Uppsala äger rum den 25 maj kl 14:00– 17:00 utanför universitetsbiblioteket Carolina Rediviva. Arrangörer är U-Share – ett projekt vars mål är att främja samverkan och samarbete mellan Uppsala universitet och SLU.

Läs mer om de medverkande här

Soapbox Sciences andra målsättning att lyfta fram kvinnliga forskare. En färsk rapport från stiftelsen Allbright visar att inte ett enda lärosäte i Sverige har lika många kvinnor som män som är professorer och många kvinnliga forskare ser det som svårt att fortsätta med en akademisk karriär. Att vara med i Soapbox Science ger en möjlighet att visa upp sin forskning och många tidigare medverkande har uppgett att det har gynnat deras personliga och yrkesmässiga utveckling.

Under 2019 kommer 42 Soapbox Science-evenemang att arrangeras runt om i världen. Det första i Sverige arrangerades i Umeå under våren 2018.

Mer information

Soapbox Science webb: http://soapboxscience.org/

U-Share: http://www.u-share.se/

Kontaktpersoner

Umeå

Navinder Singh
070-676 01 03, navinder.singh@slu.se
Susanna Bergström
090-786 82 99, susanna.bergstrom@slu.se

(båda vid SLU:s institution för vilt, fisk och miljö)

Uppsala

Kerstin Henriksson
Uppsala universitet
kerstin.henriksson@igp.uu.se, 018-471 44 32, 070-167 93 98

Relaterade sidor: