Kontaktinformation
Gunilla Leffler, Kommunikatör för forskningsplattformen SLU Future Food
This page is not available in the requested language. Please click to close this dialogue box.
Denna sida finns inte på det önskade språket. Klicka för att stänga denna ruta.
This page is not available in the requested language. Please click to close this dialogue box.
Våra experter möter samhällets behov av aktuell kunskap om hållbar användning av ekosystemen med beslutsunderlag som belyser både användningen av naturresurser och miljökonsekvenserna av den. SLU är Sveriges största utförare av miljöövervakning. Vi möter de svenska miljömålen och de globala målen inom Agenda 2030 genom 12 miljöanalysprogram.
Idag slängs ungefär en tredjedel av all mat som produceras och att minska matsvinnet i alla led är en av tre åtgärder som är avgörande för att hålla klimatpåverkan inom gränserna för vad jorden klarar av. Nu har forskaren Ingrid Strid med kollegor vid SLU formulerat tio rekommendationer till beslutsfattare för hur Sverige kan minska matsvinnet.
Forskningsplattformen SLU Future Food har givit ut en policy brief med forskares rekommendationer för att Sverige ska kunna minska matsvinnet. Syftet med policy briefen är att ge beslutsfattare, såväl inom politiken som livsmedelsbranschen, en snabbguide till lämpliga åtgärder som grundar sig i vetenskaplig forskning. I briefen ges en utförligare förklaring till varje rekommendation.
Policy briefen tar sin utgångspunkt i den handlingsplan för minskat matsvinn som Livsmedelsverket, Naturvårdsverket och Jordbruksverket gav ut 2018.
- Jag har forskat på matsvinn i många år men först nu börjar området få den uppmärksamhet som behövs för att vi ska kunna lösa problemen, säger Ingrid Strid som skrivit rekommendationerna med hjälp av sina kollegor.
SLU bedriver forskning om matsvinn i de flesta av livsmedelskedjans delar, från primärproduktion, industri, butik, storkök och hushåll, till återvinning i kretsloppssystem och nya möjligheter för restprodukter längs vägen. Många olika aspekter studeras, t ex matkvalitet och livsmedelssäkerhet.
- Matsvinnsfrågan är högprioriterad, poängterar Annsofie Wahlström, programchef vid plattformen SLU Future Food som har lantbruksuniversitetets uppdrag att stimulera forskning för ett hållbarare livsmedelssystem. Den har avgörande betydelse för att minska matens klimatpåverkan, är komplex och kräver samarbete mellan många parter. Men framför allt kräver den ett engagemang som vi nu förutsätter att politikerna har.
Bildtext: Matsvinnsforskaren Ingrid Strid vid Sveriges lantbruksuniversitet. Foto Gunilla Leffler, SLU.
Gunilla Leffler, Kommunikatör för forskningsplattformen SLU Future Food
SLU Future Foods policy brief Matsvinn – Hur kan Sverige minska
det?
Fler gör mer – Handlingsplan för minskat matsvinn 2030, Livsmedelsverket, 2018.
Kortversion av handlingsplanen ovan med 42 föreslagna åtgärder
Mer om matsvinnsforskning: www.slu.se/matsvinn
Mer om SLU Future Food: www.slu.se/futurefood
SLU, Sveriges lantbruksuniversitet, har verksamhet över hela Sverige. Huvudorter är Alnarp, Uppsala och Umeå. SLU är miljöcertifierat enligt ISO 14001. • Telefon: 018-67 10 00 • Org nr: 202100-2817 • Kontakta SLU • Om webbplatsen