Forskningen i fokus – mitt på torget

Publicerad: 20 maj 2019
soapbox_sabrina_anita.jpg

I lördags var det dags för Umeås andra upplaga av Soapbox Science. Eventet som tar forskningen till folket och belyser ojämställdheten inom forskarvärlden.

Mer än 200 personer spenderade sin lördagseftermiddag med att lyssna till kvinnliga naturvetenskapliga forskare från Sveriges lantbruksuniversitet och Umeå universitet som under tre timmar delade med sig av sin forskning mitt på Renmarkstorget i Umeå.

Konceptet Soapbox Science bygger på formatet från Speaker's Corner i Hyde Park i London, som är en historisk arena för offentliga tal och diskussioner. I Umeå arrangeras Soapbox Science av SLU, Umeå universitet och Umeå kommun.

Ämnena som belystes berörde allt mellan naturvårdsbränningar, gravt graviditetsillamående, laxvandring till genetik hos såväl skog som djur.

Soapbox Science Umeå 2019!
saopbox20190520_16.jpg
Sonya Juthberg berättar om allt spännande hon gör i sitt jobb som skogens detektiv. Sabine Pfeffer assisterar. Foto: Emelie Fredriksson
saopbox20190520_31.jpg
Sonya Juthberg väljer bland sin rekvisita som består av bland annat sorkfällor och spillning från olika arter av klövvilt. Foto: Emelie Fredriksson
saopbox20190520_18.jpg
Lo Persson berättar om de hinder som fisken stöter på under sin vandring. Foto: Emelie Fredriksson
saopbox20190520_2.jpg
Soapbox Science! Foto: Emelie Fredriksson
saopbox20190520_27.jpg
Theresa Rambaran berättar om superkrafterna i våra nordiska bär. Anna Widén asssiterar. Foto: Emelie Fredriksson
saopbox20190520_3.jpg
Sabrina Dressel och Claire Cayol serverar kaffe till besökarna. Foto: Emelie Fredriksson
saopbox20190520_30.jpg
Många var nyfikna på bärens hälsoeffekter. Foto: Emelie Fredriksson
saopbox20190520_37.jpg
Therese Löfroth pratar om varför det är viktigt att bränna skog. Foto: Emelie Fredriksson
saopbox20190520_39.jpg
Många ville lyssna när Therese Löfroth berättade om naturvårdsbränningar och de arter som trivs där det brunnit. Foto: Emelie Fredriksson

Soapbox science har även synts flitigt i media de senaste dagarna. SVT uppmärksammade forskaren Malin Linder Nordings forskning om HG, extremt kraftigt graviditetsillamående, i en rad inslag. Även P4 Västerbotten intervjuade Malin.

Therese Löfroth, vid SLUs Vilt, fisk och miljö intervjuades av SVT inför eventet om hennes tal "Bränna för biologisk mångfald - därför behöver vi sätta skogen i brand".

Umeå universitets vicerektor Heidi Hansson berättade i ett SVT-inslag om hur de jobbar för att nå målet med hälften manliga och kvinnliga professorer.

Även P4 Västerbotten var på plats i lördags – i deras inslag kan du höra forskare Judith Felten vid Umeå Plant Science Center, samt två inspirerade besökare som nu funderar på en forskarkarriär!

Sidansvarig: susanna.bergstrom@slu.se