Forskningen i fokus – mitt på torget

Publicerad: 20 maj 2019
Forskare i labbrock håller presentation på torget. Foto.

I lördags var det dags för Umeås andra upplaga av Soapbox Science. Eventet som tar forskningen till folket och belyser ojämställdheten inom forskarvärlden.

Mer än 200 personer spenderade sin lördagseftermiddag med att lyssna till kvinnliga naturvetenskapliga forskare från Sveriges lantbruksuniversitet och Umeå universitet som under tre timmar delade med sig av sin forskning mitt på Renmarkstorget i Umeå.

Konceptet Soapbox Science bygger på formatet från Speaker's Corner i Hyde Park i London, som är en historisk arena för offentliga tal och diskussioner. I Umeå arrangeras Soapbox Science av SLU, Umeå universitet och Umeå kommun.

Ämnena som belystes berörde allt mellan naturvårdsbränningar, gravt graviditetsillamående, laxvandring till genetik hos såväl skog som djur.

Gruppfoto av deltagare och arrangörer i Soapbox science.
Soapbox Science Umeå 2019!
Sonya visar upp något för en publik. Foto.
Sonya Juthberg berättar om allt spännande hon gör i sitt jobb som skogens detektiv. Sabine Pfeffer assisterar. Foto: Emelie Fredriksson
Händer väljer bland föremål på ett bord. Foto.
Sonya Juthberg väljer bland sin rekvisita som består av bland annat sorkfällor och spillning från olika arter av klövvilt. Foto: Emelie Fredriksson
Lo iförd vit labbrock håller en presenation utomhus. Foto.
Lo Persson berättar om de hinder som fisken stöter på under sin vandring. Foto: Emelie Fredriksson
Rygg på vit labbrock med logotyper för Soapbox Science, SLU och Umeå universitet. Foto.
Soapbox Science! Foto: Emelie Fredriksson
Theresa iförd vit labbrock håller en presentation utomhus. Foto.
Theresa Rambaran berättar om superkrafterna i våra nordiska bär. Anna Widén asssiterar. Foto: Emelie Fredriksson
Två personer bakom ett fika bord. Foto.
Sabrina Dressel och Claire Cayol serverar kaffe till besökarna. Foto: Emelie Fredriksson
Forskare iförd labbrock pratar inför publik på torget. Foto.
Många var nyfikna på bärens hälsoeffekter. Foto: Emelie Fredriksson
Therese iförd vitt labbrock håller en presentation utomhus. Foto.
Therese Löfroth pratar om varför det är viktigt att bränna skog. Foto: Emelie Fredriksson
Publik lyssnar på forskare i labbrock på torget. Foto.
Många ville lyssna när Therese Löfroth berättade om naturvårdsbränningar och de arter som trivs där det brunnit. Foto: Emelie Fredriksson

Soapbox science har även synts flitigt i media de senaste dagarna. SVT uppmärksammade forskaren Malin Linder Nordings forskning om HG, extremt kraftigt graviditetsillamående, i en rad inslag. Även P4 Västerbotten intervjuade Malin.

Therese Löfroth, vid SLUs Vilt, fisk och miljö intervjuades av SVT inför eventet om hennes tal "Bränna för biologisk mångfald - därför behöver vi sätta skogen i brand".

Umeå universitets vicerektor Heidi Hansson berättade i ett SVT-inslag om hur de jobbar för att nå målet med hälften manliga och kvinnliga professorer.

Även P4 Västerbotten var på plats i lördags – i deras inslag kan du höra forskare Judith Felten vid Umeå Plant Science Center, samt två inspirerade besökare som nu funderar på en forskarkarriär!

Sidansvarig: susanna.bergstrom@slu.se