SLU-nyhet

Så ska vi använda skogen – vad säger Lars Winter, vd för Domsjö Fabriker?

Publicerad: 07 maj 2019

Redan nu blir skogen kemikalier, textil och bindmedel till läkemedel i Domsjö. Och ägarna vill mer. Men Fossilfritt Sveriges dröm om fler bioraff står inför ett Moment 22 – råvaran saknas.

Fossilfritt Sverige efterfrågar snara investeringar i flera nya bioraffinaderier. Samtidigt utreder Domsjö Fabriker en investering på 20 miljarder kronor i just ett sådant, med en årsproduktion på 1,5 -1,7 miljoner ton cellulosa för textil, protein för fiskfoder men även bindmedel för biobaserade byggprodukter, agrokemi (gödsel), 170 000 ton biodrivmedel som bensin, diesel och biogas. Satsningen skulle kunna ge 5 000 nya jobb.

Kort sagt: den cirkulära bioekonomiska drömmen. Råvaror av soldriven skog som kan användas för kläder, matproduktion och transporter. Investeringen är genomförbar och skulle vara lönsam enligt förstudien, som delfinansierats av bland andra IKEA och H&M.

Finns inte råvara
Att ordna finansieringen är inte problemet, enligt Lars Winter som är vd på Domsjö Fabriker. Men råvaran är inte tillgänglig.
– Vi behöver ytterligare 6 miljoner fastkubik barrmassaved, säger Lars Winter. Råvaran finns, men vi får i dag inte avverka den mängd som växer i skogen. För att få ihop de volymerna massaved krävs minst 9 miljoner skogskubikmeter, eftersom inte allt i ett träd är massaved. En stor del är som bekant timmer.

Efterlyser produktionsmål
Lars Winter vill därför att ett produktionsmål för skogen tas in i det nationella skogsprogrammet:
– Vi måste få bruka mera av den totala tillväxten i skogen och inte att fokusera allt för mycket på att avsätta ytterligare arealer. Idag har vi redan avsatt ca 30 % av skogsmarken, om man räknar med de långsamväxande skogarna.

Fakta:

Den här texten är hämtad från Future Forests tidning Skog & framtid som publicerades i juni 2018.

Relaterade sidor:


Kontaktinformation