SLU-nyhet

Matens makthavare möter forskare i Almedalen

Publicerad: 26 juni 2019
En skylt i Visby som pekar mot Almedalen. Foto.

Under Almedalsveckan ska forskare från Sveriges lantbruksuniversitet samtala med beslutsfattare om heta frågor som har med vatten och fisk att göra: smart sjömat, fiskars välfärd, hushållning av vatten i svensk matproduktion och kvaliteten på svenskt dricksvatten. Forskningsplattformen SLU Future Food spelar in samtalen i podcasten ”Feeding your mind” och livesänder dem samtidigt via Facebook.

Livsmedelsverkets generaldirektör Annika Sohlström kommer att vara med vid två av samtalen. Även Miljö- och jordbruksutskottets ordförande Kristina Yngwe (C) och vice ordförande Maria Gardfjell (Mp) kommer att medverka.

- Politiska beslut bör fattas på vetenskapligt grundade underlag, därför är det också viktigt att forskare och beslutsfattare får möta varandra, förklarar Annsofie Wahlström, programchef för SLU Future Food som arrangerar samtalen. Vi är där både för att lyssna och berätta.

Poddsamtalen är 15 minuter långa Almedalsprogram i kategorin ”Heta stolen”. De leds av vetenskapsjournalisten Ylva Carlqvist Warnborg som producerar podden ”Feeding your mind”. Platsen är Björkanderska, Skeppsbron 24.

Marint mingel

Efter varje samtal blir det 45 minuters marint mingel för fortsatt prat om ämnet och om hållbara vägval för framtidens mat. Då kan man ta del av färsk forskning, smaka på algte, tångchips och världens viktigaste livsmedel – vatten.

Program

Måndag 1 juli 11.30-11.45 Smart sjömat eller fishy food?

Varför är det coolt med torsk men inte skrubbskädda? Vad ska vi lägga på tallriken när det vi brukar välja är hotat? Vilken mat ger fördelar för klimatet och den akvatiska miljön?

Medverkande
Annika Sohlström, generaldirektör Livsmedelsverket
Jonas Hentati Sundberg, biträdande lektor vid institutionen för akvatiska resurser, SLU

Läs mer om "Smart sjömat eller fishy food?" här.

Måndag 1 juli 14.30-14.45 För mycket eller för lite vatten – hur klarar lantbruket det?

Behöver lagstiftningen kring vattenhushållning ändras? Är bevattningsförbudsreglerna för stränga? Kan vi bättre ta vara på outnyttjade vattenresurser?

Medverkande
Kristina Yngwe, ordförande i miljö- och jordbruksutskottet
Harald Svensson, tidigare chefsekonom och stf generaldirektör Jordbruksverket
Abraham Joel, forskare vid institutionen för mark och miljö, SLU

Läs mer om "För mycket eller för lite vatten – hur klarar lantbruket det?" här.

Tisdag 2 juli 12.00-12.15 Om slakt av fisk och välfärd i vattnet

Sverige är bra på djurskydd, men saknar regelverk för fiskslakt och bedövningsmetoderna fungerar dåligt. Varför ser det ut som det gör?

Medverkande
Jenny Lundström, djurpolitiskt ansvarig i Miljöpartiets partistyrelse
Lotta Berg, veterinär och professor i husdjurens miljö och hälsa, SLU

Läs mer om "Om slakt av fisk och välfärd i vattnet?" här.

Tisdag 2 juli 14.15-14.30 Hur hotat är vårt dricksvatten?

Det finns tusentals olika ämnen i vatten, varav ett okänt antal är giftiga föroreningar. Letar vi efter rätt saker i vattnet – och hur hittar vi dem?

Medverkande
Annika Sohlström, generaldirektör Livsmedelsverket
Maria Gardfjell, vice ordförande miljö- och jordbruksutskottet
Johan Lundqvist, docent i molekylär toxikologi, SLU

Läs mer om "Hur hotat är vårt dricksvatten?" här.

Alla poddar livesänds på SLU:s Facebook sida.

Relaterade sidor: