SLU-nyhet

Molekylära metoder visade att en japansk fladdermus hade ätit en fågel

Publicerad: 12 juli 2019

De flesta fladdermöss äter insekter men enligt observationer kan många arter vid sällsynta tillfällen äta både fiskar och fåglar. Ett exempel är den asiatiska arten Nyctalus aviator som ingår i familjen läderlappar. För några år sedan hittade forskare fjäderrester i spillningen. Med hjälp av molekylära metoder har forskare från bland annat SLU kunnat visa inte bara att en individ av Nyctalus aviator hade ätit en fågel utan också vilken art det var.

Forskarna studerade sex arter av japanska fladdermöss, Framförallt var de intresserade av vilka insekter de åt. Men vid DNA-analysen av spillningen hittade de en DNA-sekvens från en fågel, närmare bestämt en art som på svenska heter ochotsksmygsångare (Locustella ochotensis).

- En tidigare undersökning av min japanske kollega Dai Fukui hade visat att fladdermöss i Japan kan äta fåglar men vi kunde gå längre och identifiera arten. Dessutom var vår fågelätande fladdermus gravid och det skedde under fåglarnas häckning. Det här är ny information som reser nya frågor om beteende hos både fåglar och fladdermöss, säger Eero Vesterinen , finsk forskare och nu verksam vid SLU i Uppsala.

Vilken betydelse har beteendet?

Det är inte känt hur vanligt det är att Nyctalus och vissa andra fladdermöss ibland äter fåglar och inte heller vilken betydelse beteendet har. En teori är att det ger extra näring som behövs till exempel när den ska föröka sig. Nästa steg skulle vara att samla in mer spillning under större del av året för att få svar på vilken betydelse fåglarna kan ha för fladdermusens diet.

- Det här ändrar egentligen inte synen på denna fladdermus diet. Fortfarande äter den framförallt insekter och andra leddjur, säger Eero Vesterinen.

Nya metoder ger nya möjligheter

Tack vare molekylära metoder finns helt nya möjligheter att ta reda på vad olika arter äter. Eero Vestrinen berättar att de redan har använt de senaste metoderna för att studera menyn hos fåglar, fladdermöss och trollsländor. De kartlägger också samspelet mellan växter och växtätare samt fästingar och deras värdar.
Forskargruppen var den första som studerade de japanska fladdermössens meny med hjälp av molekylära metoder. Då är de finska fladdermössen betydligt mer välstuderade, tack vare Eero Vesterinen och hans kollegor. Där har de inte hittat några så spektakulära byten som fåglar (även om det finns observationer också från Europa) men de har gjort andra intressanta iakttagelser.

– Genom att sekvensera det DNA som finns i fladdermössens spillning har vi kunnat förstå att så olika djur som fladdermöss, fåglar och trollsländor faktiskt delar precis samma bytesdjur, berättar Eero Vesterinen.

Vetenskaplig artikel: Molecular evidence of bird-eating behavior in Nyctalus aviator, Olga Heim, Anna I. E. Puisto, Dai Fukui, Eero J. Vesterinen Acta Ethologia https://link.springer.com/article/10.1007/s10211-019-00319-5

Relaterade sidor:


Kontaktinformation