SLU-nyhet

Smart sjömat istället för hotad fisk?

Publicerad: 06 juli 2019
fishyfood_Almedalen_FotoPeterRutherhagen_800x800.jpg

1 juli, samma dag som Östersjön kunde ha fått torskfiskestopp om EU-kommissionen hade gått på förslaget om nödåtgärd från Sveriges regering, bjöd SLU Future Food in till ett samtal under Almedalsveckan om vad som är lämpligt att äta från havet och hur man får man folk att välja annat än hotade arter. På plats fanns Livsmedelsverkets generaldirektör Annika Sohlström och SLU-forskaren Jonas Hentati Sundberg.

Måndag 1 juli, samma dag som det kunde ha blivit torskfiskestopp i Östersjön om EU-kommissionen hade gått på förslaget från Sveriges regering, höll SLU Future Food det första av fyra samtal mellan forskare och matens makthavare under Almedalsveckan. Rubriken var Smart sjömat eller fishy food? då journalisten Ylva Carlqvist Warnborg försökte reda ut om man bör äta vattenlevande mat, i så fall vad, och hur man kan tänka för att välja annat än hotade arter att lägga på tallriken.

Livsmedelsverkets generaldirektör Annika Sohlström var på plats och samtalade med SLU-forskaren Jonas Hentati Sundström i Björkanderska magasinet i Visby hamn.

- Smart sjömat är producerad på ett sätt som inte äventyrar våra framtida mattillgångar, som är hållbart ur ett miljömässigt perspektiv i första hand, men även ur ett socialt och ekonomiskt perspektiv, förklarade Jonas Hentati Sundberg. Det är en dyrköpt erfarenhet vi gjort att havens bestånd inte är obegränsade. Det har gått ganska snabbt.

- Man kan tänka bredare, som mört, braxen och sådant på menyn. Men vi måste tänka på hela ekosystemen, inte bara byta sort, fortsatte han. Var nyfiken och lyssna på vetenskapen.

Livsmedelsverket har tre uppdrag: att verka för säker mat, redlig livsmedelshantering och bra matvanor. Tidigare gällde arbetet att främja matvanor mest vad som var bra ur hälsosynpunkt. Nu är det även att tänka på miljön.

- Ät mer fisk, det är fantastiskt bra ur hälsosynpunkt! Men här krockar ibland miljö och hälsa, så välj fisk som är fiskad eller odlad på ett hållbart sätt, poängterade Sohlström. Det finns olika typer av certifieringar.

Forskaren och generaldirektören diskuterade även feta fiskars dioxinhalter, vattenbruk och andra slags sjömat än fisk.  

Frågan om torskfiskestopp i Östersjön ligger fortfarande på EU-kommissionens bord och är inte avgjord än. Om förslaget går igenom är det historiskt att EU-kommissionen går in med en sådan nödåtgärd. Sverige är ett av de länder som driver på ett sådant beslut. Vilket beslut det än blir, verkar såväl forskare som beslutsfattare vara överens om att vi bör äta annat än östersjötorsk tills vidare, men att hållbart producerad eller fiskad sjömat är riktigt bra mat att lägga på tallriken.

Samtalet var en del av SLU Future Foods program under Almedalsveckan 2019. Det spelades in och sändes live via Facebook och blev även ett avsnitt av SLU Future Foods podcast Feeding Your Mind.


Kontaktinformation
Sidansvarig: gunilla.leffler@slu.se