SLU-nyhet

Beräkningsverktyg för ökad miljönytta och ekonomiska besparingar i jordbruket

Publicerad: 14 augusti 2019

Lägre bankränta och bättre betalt för mjölken, det kan vänta den som visar på lågt överskott av kväve och fosfor. Förutsatt att du deltar i det nederländska växtnäringsprojektet Vruchtbare kringloop i byarna Achterhoek och Liemers.

Projektet initierades av en grupp lantbrukare inom nederländska motsvarigheten till LRF. Syftet var att genom gemensamma ansträngningar förbättra gårdarnas miljöarbete. Idag omfattar projektet cirka 900 mjölklantbrukare, den regionala vattenmyndigheten, företag som producerar dricksvatten i regionen, en bank och ett mejeri. Arbetet i projektet finansieras till största del av lantbrukarna själva genom en årlig avgift på 300 euro.


För att fördjupa och underlätta analysen av lantbrukens miljöprestanda har ett beräkningsverktyg tagits fram. Genom att ange värden på antalet djur, arealen mark, inköp av foder med mera kan lantbrukaren räkna ut både gårdens flöden av växtnäring och utsläpp av växthusgaser. Resultaten används som underlag för samtal lantbrukare emellan, organiserade i studiegrupper. Ibland bjuds experter in för att delta i samtalen.


Analyserna används också för att tydliggöra potentiella ekonomiska besparingar i form av till exempel lägre inköp av kraftfoder och minskade kostnader för hantering av gödsel. Samarbete med banken Rabobank medför dessutom möjligheter till lägre bankränta för gårdar med effektiv användning av växtnäring, och mejeriet Friesland Campina erbjuder ett bättre pris för mjölken till de gårdar som visar på god miljöprestanda.

Beräkningsverktyget har stora likheter med VERA vilket används inom Greppa Näringen. För mer information om verktyget se artikel på Greppa Näringens hemsida eller projektets hemsida (dock enbart tillgänglig på holländska).

Maria Tunberg