SLU-nyhet

Gemensam kraftsamling för ekoforskning: CORE Organic 15 år

Publicerad: 26 september 2019

CORE Organic är ett så kallat ERA-NET, nätverk för forskningssamverkan i Europa, som inrättades 2004 och därmed 15-årsjubilerar i år. I nätverket deltar för närvarande 27 departement och forskningsråd och huvudmålet är att finansiera transnationell forskning inom ekologiskt lantbruk och ekologisk mat. Genom att samordna resurserna stöder CORE Organic fokuserade forsknings- och innovationsinsatser som täcker de viktigaste utmaningarna längs de ekologiska värdekedjorna.


Under 15 år av gemensamt samarbete, under CORE Organic I, CORE Organic II, CORE Organic Plus och CORE Organic Cofund, lanserade partnerna sju transnationella utlysningar av forskningsmedel. Sammanlagt 45 projekt har finansierats för totalt cirka 48 miljoner euro. Nätverket erhåller ytterligare medel från EU inom Horizon 2020. För att säkerställa relevansen av forskningsprojekten och spridningen av resultaten, är branschaktörer involverade som partners tillsammans med forskarna redan från början av projekten.

Forskningsrådet Formas är som finansiär svensk partner I CORE Organic. Epok har status som "stakeholder partner" och undertecknad vid Epok samordnar den övergripande kommunikationsverksamheten inom CORE Organic.

Karin Ullvén

Klicka på bilderna för att förstora.