SLU-nyhet

Människan och renen i fokus på AUC-konferensen i Jokkmokk

Publicerad: 24 september 2019

Utsikt över fjällen vid utflykt AUC 2019. Foto.

Den 12-16 augusti 2019 gick den 15:e International Arctic Ungulate Conference (AUC) av stapeln i Jokkmokk. AUC arrangeras vart fjärde år i Eurasien eller Nordamerika och fokuserar på arktiska hovdjur ("ungulater", i första hand renar/caribou och myskoxar). I år var Sverige värdland för konferensen.

Konferensen öppnades på förmiddagen måndag 12 augusti i Folkets hus, Jokkmokk, och mottagning med guidning hölls senare på kvällen på Ájtte fjäll- och samemuseum i Jokkmokk. Här möttes forskare från flera länder runt norra halvklotet. Omkring 120 personer deltog på konferensen, som blev en succé och en viktig bekräftelse på att man i alla nordliga områden står inför likartade utmaningar med avseende på centrala miljöfrågor relaterad till minskad betesareal för både ren/caribou och myskoxe och klimatförändringars påverkan på arktiska och subarktiska områden. Konferensen sista dag handlade om ett annat allvarligt hot mot klövdjuren i Nordeuropa, nämligen prionsjukdomen CWD, som fram till 2016 inte tidigare påträffats i de nordiska länderna.

Även om detta var en internationell konferens präglades den helt naturligt av förhållandena i värdlandet. I år var det stort fokus på den samiska renskötseln. Varje konferensdag inleddes med ett huvudanförande, en s.k. keynote lecture, knutet till ett specifikt tema. Kring temat gavs sedan föredrag baserade på de senaste forskningsresultaten inom området. Många av presentationerna gjordes av forskarstuderande från universitet i de olika länderna.

I samband med konferensen arrangerades en utflykt till världsarvsområdet Laponia och Naturum vid Stora Sjöfallet, vilket var mycket uppskattat av deltagarna. För de nordiska deltagarna ordandes även en renskötardag där forskare och renskötare kunde mötas för att diskutera aktuella forskarfrågor.

 

Läs mer om konferensen i denna sammanfattande artikel (på norska):
Menneskete og reinen i fokus i Jokkmokk, av Kjell Bitustøyl

 

Sammanfattningar av föredragen på konferensen finns här:

Conference Abstract book

 

 

(Foto Anna Skarin, SLU)