SLU-nyhet

Nationella riktlinjerna är uppdaterade

Publicerad: 27 september 2019

Nationella riktlinjer för ekologisk produktion är branschens tolkning av EUs lagstiftning för ekologisk produktion. Riktlinjerna publicerades första gången 2013, genom ett projekt finansierat av Jordbruksverket. Under 2017 förvaltades de nationella riktlinjerna gemensamt av LRF, KRAV och Ekologiska Lantbrukarna.

I åtgärdsplanen för ökad ekologisk produktion, konsumtion och export som Jordbruksverket tog fram med branschens hjälp och som blev klar i februari 2018, pekas Nationella Riktlinjer för ekologisk produktion ut som en viktig del för att få fram långsiktiga spelregler. Den som håller på med eller är intresserad av ekologisk produktion ska veta vad som gäller.

KRAV har tillsammans med Ekologiska Lantbrukarna och LRF sökt och i oktober 2018 fått medel för att driva projektet under 2018, 2019 och 2020. Läs mer om projektet och dess olika delar på KRAVs webbplats.

Vid en uppdatering av de Nationella riktlinjerna ses de över och regeländringar och nya tillämpningar som trätt i kraft förs in i riktlinjerna. Aktuell version publiceras på LRFs hemsida.