SLU-nyhet

Honungsskörd på Röbäcksdalen

Publicerad: 09 oktober 2020
Honungsbrukar på en pappersbricka. Foto.

Röbäcksdalen forskningsstation har tre bikupor tillgängliga för forskning på honungsbin. Bikuporna är en del av infrastrukturen SITES - Swedish infrastructure for ecosystem science.

I slutet av september var det dags att för första gången slunga honungen från bikuporna på Röbäcksdalen. Årets skörd var ganska liten, vilket fler odlare i Västerbotten vittnar om. Även om juni månad var rekordvarm, så var juli mycket kall och regnig, vilket gjorde det svårt för bina att samla pollen och nektar. Årets honung har tappats på små burkar om ca 75 g och kommer att finnas på försök som en profilprodukt hos SLU. Storleken gör den lätt att ta med sig när man reser och är därför en utmärkt gåva för gäster.

Röbäcksdalens forskningsstation siktar på att utöka antalet bikupor från tre till fem, förhoppningsvis redan till 2022. Detta för att kunna erbjuda en bra infrastruktur för forskning på honungsbin i norra Sverige.

Eb person håller upp en vaxram full med honung. Foto.
Malin Barrlund, som är ansvarig för honungsbina på Röbäcksdalen, håller upp en ram full med honung. Foto Johanna Wallsten.
Honung rinner från en kran ner till en sil i en hink. Foto.
Slungningen av honungen inkluderar en filtrering genom en sil med två olika såll för att få bort vaxpartiklar som följer med. Foto Johanna Wallsten.

Kontaktinformation

Malin Barrlund, försökstekniker
Institutionen för norrländsk jordbruksvetenskap, SLU
malin.barrlund@slu.se, 076-833 77 67

Johanna Wallsten, forskare/prefekt/Föreståndare SITES Röbäcksdalen
Institutionen för norrländsk jordbruksvetenskap
johanna.wallsten@slu.se, 090-786 8716