SLU-nyhet

Nyfiken på de lokala klonarkiven? Två nya filmer berättar mer.

Publicerad: 13 oktober 2020
En planta av spinosissimarosen 'Vaplan', planterad framför ett äldre trähus på Jamtli. Färgfoto.

Vad är ett lokalt klonarkiv och vad bevaras där? Två nya filmer från Jamtli och Göteborgs botaniska trädgård berättar mer.

Runt om i Sverige finns lokala klonarkiv som bevarar säkerhetskopior av växterna i Nationella genbanken. I genbanken i Alnarp odlas minst två plantor av varje utvald genbankssort, men som en säkerhetsåtgärd har plantor av sorterna också skickats ut till de lokala klonarkiven. Om en sort av någon anledning skulle försvinna från genbanken i Alnarp går den då inte förlorad, eftersom den finns kvar och odlas på ytterligare en plats i landet.  

De första klonarkiven för frukt etablerades redan i början av 1980-talet och sedan 2016 pågår arbetet med att bygga upp ett liknande nätverk av klonarkiv för köks- och prydnadsväxter. Allt som allt finns i dag 31 lokala klonarkiv på olika platser i landet, från Lycksele i norr till Simrishamn i söder. Klonarkiven kan vara till exempel trädgårdsskolor, friluftsmuseer och botaniska trädgårdar. Varje klonarkiv odlar sorter från det landskap eller den region som de är verksamma i, så Capellagården på Öland odlar till exempel sorter insamlade på Öland medan Kulturreservatet Stabergs bergsmansgård utanför Falun bevarar sorter från Dalarna. 

Förutom att bevara sorterna har de lokala klonarkiven också en viktig uppgift att visa upp och informera om de äldre trädgårdsväxterna i genbanken. Hör två av klonarkivsvärdarna för köks- och prydnadsväxter berätta om sina klonarkiv och planerna för dem i två filmer som nyligen gjorts. Från Jamtli i Östersund kommer filmen "Jamtli där du är - hos djuren". Här intervjuas Carin Andersson, sektionsledare för jordbruk på Jamtli, om det lokala klonarkivet och de rosor, perenner och köksväxter från Jämtland och Härjedalen som bevaras här. I Göteborgs botaniska trädgårds film tar Stina Weststrand, vetenskaplig intendent vid Botaniska trädgården i Göteborg, med oss på en rundvisning i klonarkivet för genbanksväxter från Bohuslän, Dalsland och delar av Västergötland. Klonarkivet finns i Landeriträdgården och här odlas ett hundratal sorter av perenner, köksväxter, lökar och knölar. 

Filmen "Jamtli där du är - hos djuren" hittas på Jamtlis Instagram eller via deras facebookkonto. Göteborgs botaniska trädgårds film hittas via trädgårdens instagramkonto eller på youtube

 


Kontaktinformation

Linnea Oskarsson, genbankskurator

Institutionen för landskapsarkitektur, planering och förvaltning, SLU linnea.oskarsson@slu.se, 040-41 55 86, 070-350 14 19

Sidansvarig: linnea.oskarsson@slu.se