SLU-nyhet

SLU är en av tre myndigheter som utmanar hackare i höstens Hack for Sweden 365

Publicerad: 29 oktober 2020
Hack for swedens logotyp mot grön bakgrund, illustration.

Rymdstyrelsen och Nationellt skogsdatalabb som drivs av Skogsstyrelsen tillsammans med SLU går ihop om en gemensam utmaning till höstens digitala hackaton. Snart öppnar anmälan till den första deltävlingen som går av stapeln 21-22 november!

Varför en gemensam utmaning från Rymdstyrelsen, Skogsstyrelsen och SLU? 
– Rymdstyrelsen, Skogsstyrelsen och SLU samarbetar sedan länge kring öppna data som lämpar sig väl för Hack for Sweden 365, säger Anna Lundhagen, vicerektor för Samverkan och miljöanalys på Sveriges lantbruksuniversitet (SLU). 
 
Fler offentliga aktörer ser möjligheten med det nya konceptet där tävlingen blir ett startskott på ett pågående utvecklingsarbete kring identifierade samhällsutmaningar. Hur kommer ni myndigheter att stötta de vinnande tävlingsbidragen under och efter hackatonet? 
 
– Skogsdatalabbet som vi driver tillsammans med SLU är byggt för att stödja den här typen av innovation. Efter hacket hoppas vi att det är fler som fått upp intresset och ägnar sig åt teknik som stödjer gröna näringar och hållbar utveckling. Möjligheterna är näst intill oändliga och det händer mycket intressant på tekniksidan, säger Herman Sundqvist, generaldirektör för Skogsstyrelsen. 

Anmälan till Hack for Sweden 365 öppnar snart

Tävlingen är i år digital och deltävlingen genomförs 21–22 november. Två veckor senare, den 5–6 december, sker finalen där den slutliga vinnaren utses. Alla som vill utveckla lösningar på samhällsutmaningar och göra skillnad är välkomna att delta. Platserna är dock begränsade till max 10 lag med 4–6 deltagare per lag. 

Fakta:

Nationellt skogsdatalabb:  

Nationellt skogsdatalabb bygger vidare på SLU skogsdatalabb och befintligt samarbete mellan Skogsstyrelsen och Sveriges lantbruksuniversitet (SLU).  

Nationellt skogsdatalabb fungerar som en öppen experimentell verkstad och riktar sig till hela skogssektorn med näringsliv och myndigheter som främsta avnämare och samarbetspartners, men även till akademi, forskningsinstitut, intresseorganisationer och andra intresserade aktörer. Skogsdatalabbet erbjuder en infrastruktur via digitala programmerbara gränssnitt för åtkomst av satellitdata, skogliga geodata, data för AI och heltäckande karteringar. Här utvecklas även nya modeller och funktioner som möjliggör produktion av nya heltäckande karteringar och AI-analyser. 

Hack for Sweden 365:  

Hack for Sweden 365 är en innovationstävling med syftet att lösa samhällsutmaningar genom att utnyttja öppna data digitalt. Målet är att gynna användningen av öppna data genom samverkan mellan offentlig förvaltning och till exempel näringslivet, civilsamhället till högskolorna. Projektet utgår från ett regeringsuppdrag och drivs av Myndigheten för digital förvaltning (DIGG) i samverkan med andra myndigheter där SLU också ingår. I år arbetar projektgruppen med att ta fram och testa ett nytt koncept för tävlingen.