SLU-nyhet

Umeåforskare gör upp i prestigefylld tävling om bästa forskningspresentationen!

Publicerad: 23 november 2020

Tisdag 1 december blir det rafflande forskaruppgörelse i Umeå – då gör nämligen åtta forskare och doktorander från SLU & Umeå universitet upp i en deltävling i Forskargrandprix, genom s.k. Science Slams. Publiken består av Minervagymnasiums elever, men alla som är intresserade kan följa den online och vara med och rösta, då tävlingen livestreamas via play.slu.se. Den lyckliga vinnaren i denna deltävling får åka ner till Stockholm och delta i riksfinalen på Nalen, den 16 december.

Konferencier under Umeådeltävlingen är den kända komikern Zinat Pirzadeh, med rötter i poetry slam och en utbildning från American Comedy Institute.

Tävlingen arrangeras av SLU i samarbete med Umeå universitet & Curiosum och Minervagymnasium.

- Vi ser detta som en fantastisk chans att visa upp möjligheterna som finns när det gäller en universitetskarriär, säger Göran Ståhl, dekan vid fakulteten för skogsvetenskap vid SLU. Det här är ju också en unik möjlighet för forskare och doktorander att utveckla sig och nå ut med sin forskning till en bredare publik.

På plats under tävlingen finns även en jury som coachar och peppar deltagarna:

  • Tomas Brodin, professor, fakulteten för skogsvetenskap, SLU i Umeå
  • Ylva Jonsson Sarri, minoritetschef och biträdande programchef vid SVT i Umeå
  • Monica Lindgren, skådespelare, Nordiskt Berättarcentrum

Forskarna som medverkar i Umeådeltävlingen är:

  • Jörgen Sjögren, forskare, institutionen för vilt, fisk & miljö, SLU
  • Anne-Marit Hekkala, forskare, institutionen för vilt, fisk & miljö, SLU
  • Raghuram Badmi, forskare, institutionen för skoglig genetik och växtfysiologi, SLU
  • Sabrina Dressel, forskare, institutionen för vilt, fisk & miljö, SLU
  • Anna Widén, doktorand, institutionen för vilt, fisk & miljö, SLU
  • Marcus Klaus, forskare, enheten för markbiogeokemi, SLU
  • Yanjun Zan, forskare, institutionen för skoglig genetik och växtfysiologi, SLU
  • Sophia Hernandez, forskare, institutionen för molekylärbiologi, Umeå universitet

Mer om forskarna läser du på tävlingens webbsida, https://forskargrandprix.se/umea-2020/

Om röstningen:

Juryn och publiken betygsätter varje tävlande enligt en skala där 1 är lägsta och 5 är högsta poäng. Publikröstningen sker med hjälp av menti.com. Publikens respektive juryns röster omvandlas därefter till ett medelbetyg. De två medelbetygen läggs sedan samman för varje tävlande. Publikens röster ska räknas som 2/3 av totalpoängen och juryns som 1/3.

Om Forskargrandprix:

Forskargrandprix är Sveriges största tävling i presentationsteknik för forskare. De tävlande ska presentera sin forskning på ett så enkelt, inspirerande och pedagogiskt sätt som möjligt – på fyra minuter!

En jury, tillsammans med publiken, utser vinnaren. Lokala tävlingar hålls runt om i landet i anslutning till vetenskapsfestivalen ForskarFredag och vinnarna möts sedan i en final i Stockholm i december. Forskarna får coachning och träning i presentationsteknik som de har stor nytta av i olika sammanhang under sin karriär. Publiken får en insyn i forskningsprojekt inom vitt skilda forskningsområden under underhållande och inspirerande former!

Forskargrandprix samordnas av föreningen Vetenskap & Allmänhet sedan 2012 och arrangeras i ett samarbete med forskningsråden Formas, Forte, Vinnova och Vetenskapsrådet.

Om Science Slam:

Presentationerna i Forskargrandprix, går även under det mer internationellt kända namnet ”Science Slam”, som en ny form av kommunikation av vetenskap, där de tävlande gör en presentation av sin forskning - inför en publik som inte är specialister i ämnet, en slags populärvetenskap. Inspirationen kommer från Poetry slam, där originaltexter presenteras av poeten själv inför en publik som även utgör jury och röstar fram det segrande bidraget/poeten. Utmaningen är att göra presentationen så intressant som möjlig!

Relaterade sidor:


Kontaktinformation