SLU-nyhet

Hur kan vi bättre förstå komplexa småbrukarlandskap? Och drabbas alla lika i en by då förutsättningarna för att bruka förändras?

Publicerad: 23 november 2020
Jordbrukare och projektdeltagare under en fältvandring i Nepal. Foto.

Forskningsprojekt studerar resiliens hos småbrukare i Nepal och utvecklar en ny forskningsmetod.

Hur kan vi bättre förstå komplexa småbrukarlandskap? Och drabbas alla lika i en by då förutsättningarna för att bruka förändras?

I ett forskningsprojekt har man ställt sig dessa frågor när man jämfört tre olika bergslandskap i det som kallas Mid-Hill-regionen i Nepal.  

Projektgruppen, bestående av fem forskare med tvärvetenskaplig bakgrund, har tillsammans utvecklat en speciell metod som kombinerar etnografiska och agro-ekologiska forskningsmetoder; deltagande observation, olika former av intervjuer och fältvandringar tillsammans med bönder och andra aktörer.

Metoden har hjälpt dem att förstå hur olika grupper av bönder har tillgång till olika sorts jordbruksmark, och hur förändringar i klimatet därför slår olika mot olika social grupper i en by. Den har också visat hur dessa bönder på olika sätt anpassar sig till minskad tillgång på mark, arbetskraft och vatten.

Studien visar även hur bönder kombinerar matgrödor och foderträd på sina marker, något som krockar med snäva idéer om vad som räknas som jord- och skogsbruk.