SLU-nyhet

Skogsfilm vinner publishingpriset

Publicerad: 12 november 2020

Filmen ”Aspen” tog hem det prestigefyllda Publishingpriset 2020. Det är en lekfull och spännande film om trädet asp som är livsmiljö till många andra arter. Filmen omnämns särskilt för sin nyskapande interaktivitet och har producerats av Bitzer Productions AB tillsammans med Skogforsk och SLU. Målgruppen är skogsägare och skogsproffs.

”Aspen” är en film om naturhänsyn för Skogforsks interaktiva rådgivningssajt Skogskunskap.se. I filmen berättar den legendariske insektsexperten Bengt Ehnström hur spännande arter är beroende av aspens komplexa miniatyrvärld. Forskarna Jan-Olov Weslien vid Skogforsk och Lena Gustafsson vid SLU visar samtidigt hur man bedriver ett skogsbruk som gynnar aspens mångfald. Över 7 000 personer har hittills sett filmen på Skogskunskap.

– Jättekul att så många redan har sett den, och jag hoppas att priset kan skapa mera uppmärksamhet runt det här vackra, viktiga och spännande skogsträdet, säger professor Jan-Olov Weslien vid Skogforsk.

Kunskapen om hänsyn till aspen kommer från Skogforsks och SLU:s forskningsprogram Smart Hänsyn, som leddes av professor Lena Gustafsson.

– Jag tycker att film är ett väldigt bra sätt att sprida forskningsresultat, säger hon. Vi har jobbat med målgruppsanpassning och försökt väcka nyfikenhet, och det här är ett bra kvitto på att vi lyckats.

Filmens interaktivitet gör att tittaren kan klicka på detaljer i filmen, då stannar huvudfilmen upp och man får veta mera i form av ett filmklipp, en intervju eller närbilder.

– Interaktiva filmer används mest i reklam, men jag tror att vi kommer att se mera av tekniken i pedagogiska sammanhang, konstaterar filmens producent Sverker Johansson.

Aspen har tidigare vunnit silver i miljödokumentärklassen vid World Media Festival i Hamburg.

Filmen

”Aspen” kan du se på www.skogskunskap.se/aspen

Priset

Publishingpriset 2020, vinnare 2020 inom film

Kontakt 

Jan-Olov Weslien, Skogforsk, 070- 698 59 29

Lena Gustafsson, SLU, 070-302 27 47

Sverker Johansson, Bitzer Productions AB, 070-354 09 77 (Media kontaktar Sverker för hög högupplösta bilder)

Fakta:

Publishingpriset 

Publishingpriset är en årlig jurybedömd pristävling för  nio olika filmkategorier. Sedan 1990 har priset delats ut och anses vara Sveriges mest heltäckande kommunikationstävling.

Publishingpriset är fristående från branschens organisationer och finansieras fullt ut av deltagaravgifter. Juryn består av verksamma kommunikatörer såsom fotografer, grafiska formgivare, filmproducenter, journalister, redaktörer och UX-designers. De granskar, värderar och jämför tävlingsbidragen, som bedöms utifrån ett antal kriterier. Bedömningskriterierna och juryns rangordningspoäng är offentliga.

”Aspen” fick i juryns bedömning 98 poäng av 100 med motiveringen "För bra ljudmix, vackert filmfoto och nyskapande interaktivitet”.


Kontaktinformation