SLU-nyhet

”Framtida skogen växer fortare”

Publicerad: 07 december 2020

SKA15 författare kommenterar i Västerbottenskuriren en tidigare insändare om att den avverkningsbara skogen är på väg att ta slut. I den tidigare insändaren hänvisas till just SKA15 rapportens resultat, men rapportförfattarna vill påstå att det inte finns utrymme att dra så alarmistiska slutsatser.

”I en insändare (27/11) använder signaturen DL resultat från skogliga konsekvensanalyser 2015 (SKA 15) för att belägga tesen att den avverkningsbara skogen snart är slut. Till skillnad från DL drar vi som författare till SKA 15 slutsatsen att tillståndet i svensk skog ger möjlighet till en varaktigt hög tillväxt och avverkningsnivå. Det finns inte i SKA 15 underlag för att vara alarmistisk kring skogsindustrins framtida virkesförsörjning på det vis som DL är.”

Svante Claesson enhetschef, Skogsstyrelsen Per-Erik Wikberg analytiker, SLU