SLU-nyhet

Ny bok om odlad mångfald: Följ det gröna spåret

Publicerad: 07 juli 2020
Omslag till boken "Följ det gröna spåret! Bara fortsätt att ta hand om gamla nyttoväxter." På omslaget syns två små keramikskålar fyllda med ärtor. Runt dem ligger torkade örter av olika slag.

"Ett stort och nödvändigt arbete med att ta hand om och vidareutveckla de gamla nyttoväxterna görs av de stora nationella och internationella organisationerna. Nordgen, Pom, Nationella Genbanken, Jordbruksverket, stora landstäckande föreningar av olika slag. Strategier för framtiden byggs upp, enskilt och i samverkan. Livsviktigt och kostnadskrävande. Men under ytan finns det kvar ett allt mer glesnande och nästan osynligt nätverk av människor, som mer eller mindre i tysthet fortsatt - och alltjämt fortsätter - att använda de gamla nyttoväxterna. Som förstår vikten av att ta vara på vårt tåliga och anpassningsbara gröna arv och som gärna delar med sig av både kunskap och växter. Här blir några av dem synliga."

Så inleder Agneta Magnusson sin nya bok "Följ det gröna spåret! Bara fortsätt att ta hand om gamla nyttoväxter". I tretton kapitel beskrivs kärleksfullt och intresserat olika personer och föreningar som, ofta lite i tysthet, bevarar det gröna kulturarvet i Dalarna. Kapitlen har namn som "Vildvuxet & odlat kring fäbodar", "Med gråärter i Skeberg, Leksand" och "Rönnens mångfald och magi". Bland personerna som beskrivs finns till exempel Olle Ridelius, pomolog och mottagare av Poms Guldärta 2008, och Lena Nygårds, tidigare projektledare för Poms Fröupprop. I boken finns också många recept, bland annat på enrisdricka på Land Alices vis, kanderad kvanne och kålrotssoppa som på Dössberget. För som Agneta Magnusson skriver, nyttoväxterna måste fortsätta odlas och användas - gör vi inte det är både växter och vårt minne av dem snart borta. 

Agneta Magnusson är fröodlande kulturvetare, boende i Leksand. Mellan 2004 och 2011 deltog Agneta som inventerare i Poms landsomfattande inventeringar av äldre trädgårdsväxter.

Fakta:

Boken "Följ det gröna spåret: Bara fortsätt att ta hand om gamla nyttoväxter" finns att köpa via nätbokhandeln. 


Kontaktinformation
Sidansvarig: linnea.oskarsson@slu.se