SLU-nyhet

Nytt poddavsnitt: Hur försiktiga bör vi vara?

Publicerad: 08 juli 2020
Sven Ove Hansson

Vad vi än gör behöver vi vara medvetna om olika risker. Det gäller inom växtförädling och djuravel precis som i vår vardag. Men hur försiktig är det rimligt att vara? Välkommen till det sista avsnittet av podden Shaping our food där vi pratar med filosofiprofessor Sven Ove Hansson om försiktighetsprincipen och om balanserade avvägningar mellan positiva effekter och risker.

När genetisk modifiering var en ny teknik, infördes ett moratorium som innebar att forskarna undersökte riskerna med bioteknik väldigt noga innan man fortsatte med utvecklingen av GMO – genetiskt modifierade organismer. Nu råder vetenskaplig konsensus om att biotekniken i sig inte innebär några större risker än vad traditionella metoder inom växtförädlingen gör. Men det betyder inte att det är riskfritt. Hur förhåller vi oss till risker i allmänhet? Och finns det risk att man missar positiva effekter om man bara fokuserar på riskerna? Vi pratar med Sven Ove Hansson, professor emeritus i filosofi vid KTH och programchef för Mistra Biotech, om försiktighetsprincipen och om att de som hörs mest kanske inte alltid har vetenskapen på sin sida. Lyssna på avsnitt 20 av podcasten Shaping our food!

Fakta:

Podcasten Shaping our food görs inom forskningsprogrammet Mistra Biotech som finansieras av Mistra (Stiftelsen för miljöstrategisk forskning) och SLU.