SLU-nyhet

Zombiesvamp manipulerar – och dödar – flugor

Publicerad: 15 november 2021
En uppsvullen fluga med svampsporer runt omkring. Foto.

En svamp får vanliga husflugor att gå bananas. Inte nog med att den manipulerar honans beteende. Med hjälp av en förrädisk kärleksparfym lurar den också hanen att ha sex med honan – när den har dött och är full av svampsporer. Det är resultaten av en ny vetenskaplig studie. Paul Becher som är en av författarna berättar om studien för DN.

– Svampen är en parasit som manipulerar flughonan att klättra högt upp. Till slut är hon så full av svampsporer att hon spricker, varpå miljontals svampsporer faller ner till marken, berättar Paul Becher.

Men inte nog med det. Svampen lockar även hanar att para sig med den döda flughonan.

– Det är en fälla. Svampen lurar hanarna. På så sätt blir de också infekterade, säger Paul Becher.

Fenomenet har varit känt en tid, men inte vad som får hanarna att vilja para sig med den döda honan.

– Det har varit oklart. Om det är för att de här flughonorna är mer synliga eller större än andra flugor, eller om det är något annat. Men så såg en kollega till mig, av en slump, hur några flugor som hade rymt aktivt flög till den döda flugan för att para sig, varför hypotesen blev att det är en kemisk doftsignal som lockar dit hanarna, säger Paul Becher.

Läs mer om resultaten som kan användas för att bekämpa flugor i framtiden i DN.


Kontaktinformation

Porträttfotografi av en man.Paul Becher

Forskare på institutionen för växtskyddsbiologi
paul.becher@slu.se
Telephone: 040-415305
CV-sida