SLU-nyhet

Odling, växtskydd och ogräs i fokus på digital konferens

Publicerad: 12 februari 2021
Bildmontage med en åker med ogräs och ett tangentbord och en kaffekopp. Foto.

Den 19–20 januari diskuterades växtodling och växtskydd på en "Mellansvensk digital växtodlingskonferens". Bakom arrangemanget stod SLU, Hushållningssällskapet och Jordbruksverket.

Konferensen riktade sig till konsulenter, rådgivare, lärare, säljpersonal och försökspersonal. Under den första dagen fokuserade föreläsningarna på växtodling och under dag två var temat växtskydd och ogräs. Totalt var 180 personer anmälda.

– På grund av pandemin gjorde vi en ny lösning i år. Uddevallakonferensen och Mellansvenska konferensen slogs samman till en gemensam digital växtodlingskonferens som vi arrangerade tillsammans med Hushållningssällskapet och Jordbruksverket, berättar Lena Engström som var en av arrangörerna.

Presentationer från forskare, industri och myndigheter

Under de två dagarna gav forskare från SLU inblick i den senaste forskningen på området. Dessutom gavs många intressanta presentationer av representanter från till exempel Lantmännen, Agro Plantarum, HS Konsult, Jordbruksverket och Yara.

Hur var det att ha konferensen digital istället för på Bohusgården där konferensen brukar äga rum?

–  Föredragen fungerade bra digitalt, förutom lite tekniska problem för en del åhörare dag två. Men den stora skillnaden var förstås att inte träffa och se deltagare och att kunna ställa och svara på frågor mer spontant som det blir när det är live. Och den sociala biten med mingel och middag på kvällen är förstås nåt man saknade, berättar Lena.

Nästa års konferens – digital eller regional?

Men den digitala konferensen kommer även med fördelar, som att man inte behöver åka någonstans. Det ledde till att fler personer kunde delta.

– Nu pågår diskussioner om hur vi ska göra nästa år. Ska det bli en gemensam konferens eller om vi ska fortsätta med den regionala i Uddevalla? Ett alternativ skulle kunna vara att göra en regional eller gemensam konferens där det även är möjligt att delta digitalt för de som inte kan besöka konferensen av olika anledningar, avslutar Lena.


Kontaktinformation

Lena.Engstrom@slu.se, 0511-67141

Sidansvarig: cajsa.lithell@slu.se