SLU-nyhet

Ny föreståndare för SLU Centrum för biologisk mångfald

Publicerad: 02 mars 2021
Porträttbild av Torbjörn Ebenhard. Foto.

Den sista februari 2021 gick CBM:s föreståndare sedan tio år, Tuija Hilding-Rydevik, i pension, och lämnade över stafettpinnen till Torbjörn Ebenhard, mångårig medarbetare och forskningsledare vid CBM.

Torbjörn Ebenhard är en av dem som varit med nästan ända sedan starten vid CBM. Från och med 1 mars tar han över som föreståndare för centret. Mycket har hänt sedan starten för 25 år sedan, men uppdraget och visionen är detsamma: att arbeta för bevarande av och ett långsiktigt uthålligt bruk av biologisk mångfald, i Sverige och i världen.

Torbjörn har själv stor erfarenhet av internationellt arbete med biologisk mångfald, bland annat med IPBES (The Intergovernmental Science-Policy Platform on Biodiversity and Ecosystem Services) och CBD – konventionen om biologisk mångfald.

För IPBES har han stött den svenska regeringen i förhandlingarna under upprättandet av IPBES, och stödjer även svenska Naturvårdsverket i dess arbete under IPBES plenarmöten. Huvuduppgiften för IPBES är att göra helhetsbedömningar av tillståndet för biologisk mångfald och ekosystemtjänster, på samma sätt som Klimatpanelen analyserar klimatförändringar och deras effekter.

Under 2020 arbetade han med den svenska versionen av IPBES-rapporten The assessment report on land degradation and restoration, som publicerades i januari i år: Utarmning och restaurering av landekosystem – Ett svenskt perspektiv på IPBES-rapporten Land degradation.(Länk till nyhet om den nya rappporten).

Torbjörn deltar också i den svenska förhandlingsdelegationen i Konventionen om biologisk mångfald, CBD, som hösten 2020 var tänkt att hålla sitt partsmöte – kallat COP15 – där man skulle formulera nya mål och en strategi till 2030 och 2050, och ta nya krafttag för att verkligen nå dessa mål. Så blev det nu inte, men arbetet fortsätter, i delvis nya corona-anpassade former, med förhoppningen att 2021 ska bli det supermiljöår vi hoppades på i fjol.

Det är alltså ingen okänd person som tar över – varken för CBM:s anställda, våra kollegor inom universitetsvärlden eller övriga naturvårdssverige. Förutom att han är en välkänd expert på biologisk mångfald (flerfalt hörd i riksmedia de senaste åren) är han en fågelskådare av rang, och har dessutom ett speciellt förhållande till gasellernas taxonomi.

För CBM:s del vill han se centret utvecklas och växa, med forskning och samverkan kring biologisk mångfald i Sverige, förstärkt av den planerade professuren för en statsvetare med inriktning mot biologisk mångfald.

- När CBD:s nya strategi ska omsättas i verklighet i Sverige hoppas jag CBM är med och stöttar och inspirerar alla olika aktörer i samhället som ska bidra till den genomgripande samhällsomvandling som behövs för att nå CBD:s vision om ett liv i harmoni med naturen, avslutar Torbjörn.

 


Kontaktinformation