SLU-nyhet

Nu blir det lättare att följa SVT-älgarna

Publicerad: 15 april 2021
Sövd älg i snö med människor runt om som filmar och en person som håller i ett gult halsband.

På SLU studerar forskare älgar från norr till söder. En viktig del för att ta fram kunskap är data från de GPS-halsband som forskarna utrustar älgar med. Nu är sidan där älgarnas rörelser går att följa uppdaterad.

På söndag är det åter dags för SVT:s program Den stora älgvandringen. Precis som förra året har SLU en viktig roll i samarbete med produktionen – att förmedla kunskap och fånga upp frågor.

Och precis som förra året kommer du att kunna följa de älgar som fick sina GPS-halsband i samband med programmet.

Nytt för i år är att sidan där du kan följa älgarna är uppdaterad och även fungerar från din smartphone.

Så fungerar halsbanden

Från att älgen får GPS-halsbandet på sig under vårvintern fram till juni, och varje år under kalvningssäsong (kor) och parningssäsong (kor, tjur) tas en position varje halvtimme. Övriga tider på året tas position var tredje timme för att använda halsbandets batterier mer återhållsamt. Halsbandet skickar positionerna till en e-infrastruktur på SLU som döpts till WRAM (Wireless Remote Animal Monitoring). Där lagras alla positioner i en databas och rörelsemönster för varje älg ritas upp på en karta.

– Tack vare GPS-positioner får vi mycket information om älgen. Vi får reda på när den är mest aktiv och var, vilka områden den använder och när, hur stora dess hemområden och säsongsområden är, vilka livsmiljöer den använder, när älgkalvarna föds och när brunstperioden infaller, säger Wiebke Neumann, forskare i viltekologi vid SLU.

Så fungerar databasen

Databasen är troligen världens största databas med rörelsedata från älgar. Den innehåller GPS-data från över 1500 älgindivider, fördelade på 21 olika områden och över 12 olika breddgrader; från Växjö till Nikkaluokta, och från kust till inland, men även från Finland och Norge.

I databasen lagras också fysiologiska data från djur; som hjärtfrekvens och kroppstemperatur. Det kallas för biotelemetri. Dessa data hjälper oss att förstå mer ingående hur utemiljön påverkar djurens fysiologi, till exempel hur älgarnas kroppstemperatur och hjärtfrekvens ändras med säsongerna eller hur varma dagar påverkar dem.

– I databasen finns data från mer än 24 olika arter; allt från älgar, renar, vargar, björnar och kungsörnar i norden till lejon i Afrika. Alla data är dock inte öppna för allmänheten av djuretiska skäl. Men älgarna kan du följa, säger Holger Dettki, forskare och koordinator för WRAM.

Så följer du älgarna

Sidan där du kan följa älgarna uppdateras i vanliga fall med ett par veckors fördröjning, av djuretiska skäl. I samband med Den stora älgvandringen kan du följa de älgar som fått sina GPS-halsband i samband med programmet med några timmars fördröjning under tiden som programmet pågår. Älgarna som du kan följa har av SVT fått namnen Jokern och Ärrade damen. Den tredje sändarförsedda älgen; Trygga mamman, sköts under älgjakten.

Fakta:

Här hittar du ”SVT-älgarna”

  • Besök sidan wram.slu.se från din smartphone, dator eller surfplatta.
  • Välj SVT i rullmenyn.
  • Välj den älg du är intresserad av i den högra rullmenyn. Då ritas rörelsevägen för cirka de två senaste veckorna upp.
  • Ändra valet från ”Selected animal” till ”Latest valid positions” för att se båda älgarnas senaste positioner.

Kontaktinformation

Forskare FLK vid Institutionen för vilt, fisk och miljö
Forskare FLK vid SLU Artdatabanken; SLU Artdatabanken, Forskning och fynddata
Umeå Center for Wireless Remote Animal Monitoring (UC-WRAM)
Tel. 090-786 8505, 073-048 7872
holger.dettki@slu.se