SLU-nyhet

Klonarkivet Vallby friluftsmuseums trädgårdsmästare bloggar om äldre trädgårdsväxter

Publicerad: 19 april 2021
Närbild av den uppåtvända blomman hos en fylld snödroppe. Färgfoto.

"Visst är det någonting särskilt när snödropparna blommar? Det känns hoppfullt på något sätt. Våren är här med fågelsång, krokusar och de första mamma-humlorna som snart är ute och flyger. Och det är inte vilken snödroppe som helst som blommar! Det är den fyllda snödroppen från Gäddeholm och jag ska snart berätta mer om den."

Citatet ovan är hämtat från Vallby friluftsmuseums blogg. I bloggen berättar museiträdgårdsmästarna Elisabeth Håkansson och Marie Blomqvist om de äldre trädgårdsväxter som odlas, bevaras och visas upp på friluftsmuseet. Här finns dels en samling av äldre trädgårdsväxter insamlade runt om i Västmanland av friluftsmuseets trädgårdsmästare, dels ett lokalt klonarkiv för ett fyrtiotal västmanländska växter från Nationella genbanken. I år, när Vallby friluftsmuseum fyller 100 år, lyfts den levande samlingen av växter fram lite extra och uppmärksammas bland annat i museiträdgårdsmästarnas blogg.

I bloggen berättas historierna bakom de insamlade växterna - många gånger både spännande och rörande - men texterna skildrar också hur växterna odlats och använts i trädgårdarna i Västmanland. Det senaste inlägget handlar om en fylld snödroppe från herrgården Gäddeholm utanför Västerås. Kan snödroppen ha varit en av de växter som såldes från handelsträdgården på Gäddeholm en gång i tiden?

Länk till Vallby friluftsmuseums blogg.


Kontaktinformation