SLU-nyhet

Poddar berättar om Pom, Nationella genbanken och Grönt kulturarv®

Publicerad: 24 maj 2021
Ett par vita hörlurar ligger på ett träbord, framför en liten bukett ljusrosa körsbärsblommor.

Vill du veta mer om Pom, Grönt kulturarv® och Nationella genbanken? Under april och maj har tre olika poddavsnitt släppts som på olika sätt berättar om Poms och genbankens arbete och om varumärket Grönt kulturarv®. 

Byggnadsvårdspodden, avsnitt 2 (7 april 2021)

Inom byggnadsvården fokuseras mycket på husen – men egentligen är trädgårdarna lika viktiga kulturmiljöer. I Byggnadsvårdspodden intervjuas trädgårdsantikvarie Ulrika Rydh om betydelsen av det gröna kulturarvet och hur man kan lära känna sin egen trädgård. Ulrika Rydh berättar om sitt arbete med äldre trädgårdsmiljöer och tipsar om de gamla, odlingsvärda sorter som förs ut under varumärket Grönt kulturarv®. Avsnitt två av Byggnadsvårdspodden hittar du här

Odlarna, avsnitt 97 (21 maj 2021)

Trädgårdsarkeologen Anna Andréasson Sjögren, aktuell som medförfattare till första delen av bokserien Svensk trädgårdshistoria, arbetar med en avhandling om medeltida trädgårdar och ger här sin syn på vad utgrävningar av jordlager, uråldriga kärnor och knapphändiga skriftliga källor kan säga om trädgårdsodling och trädgårdsväxter i Sverige under perioden 1000 - 1520 e. Kr. Anna Andréasson Sjögren berättar också om hur hon arbetat med att spåra upp rosor, träd och buskar inom Programmet för odlad mångfald och om boken "Trädgårdshistoria för inventerare" som hon skrev för programmets alla ideellt arbetande inventerare. Länk till poddavsnittet hittar du här.

Röda vita rosen, avsnitt 8 (7 maj)

I avsnitt åtta av podden Röda vita rosen pratar Jenny Strömstedt och Victoria Skoglund bland annat om Grönt kulturarv® och alldeles särskilt om de två pelargonerna 'Dr Westerlunds Blomma' och 'Svenskbybornas Pelargon'. Här får du höra historierna bakom sorterna och flera folkliga namn på 'Dr Westerlunds Blomma'. Avsnittet går att hitta via flera olika plattformar och webbsidor - sök på "Röda vita rosen". 


Kontaktinformation

Linnea Oskarsson, genbankskurator

Institutionen för landskapsarkitektur, planering och förvaltning, SLU linnea.oskarsson@slu.se, 040-41 55 86, 070-350 14 19

Sidansvarig: linnea.oskarsson@slu.se